Biserica Hagia Sophia din Trapezunt, transformata rapid in moschee – Sfanta Sofia

Într-un interviu acordat ziarului turc “Hürriyet”, muftiul de Trapezunt a confirmat că “lucrarile de transformare a Bisericii Hagia Sofia într-un locas de cult destinat musulmanilor continua într-un ritm accelerat”.

Răspunzând la întrebarea: “Ce se va intampla cu frescele creștine unice?”, muftiul a asigurat că ele “nu vor fi atinse, ci doar vor sta ascunse sub perdele”.

Biserica Sfanta Sofia din Trapezunt este un monument de arhitectură bizantină, care pastreaza in el fresce si mozaicuri unice.

Biserica a fost construită între anii 1238 și 1263, de către împăratul Manuel I. În anul 1461, Mehmet al II-lea a luat in grija sa biserica și a transformat-o in moschee. În 1964, clădirea a devenit un muzeu, după restaurarea realizata în perioada 1958-1964 cu Universitatea din Edinburgh.

În plus, în ultimul timp, se vorbeste tot mai mult despre convertirea Bisericii Hagia Sophia din Constantinopol în moschee. Cu toate acestea, în ultimul caz, decizia nu poate fi adoptata de către autoritățile locale, ca in Trapezunt, ci de Guvernul Turc.

Presa turcă nu exclude posibilitatea ca Hagia Sophia din Constantinopol sa urmeze Bisericii Hagia Sophia din Trapezunt (Trabzon), si sa fie transformata in moschee.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.