CONTROVERSE: Palestina nominalizeaza de urgenta Biserica Nasterii Domnului din Betleem, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Palestina, a recunoscut în octombrie anul trecut ca stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), ca a lansat recent prima sa iniţiativă ca guvern cu drepturi depline, în cadrul agenţiei cu sediul la Paris, nominalizand Biserica Naşterii Domnului din Betleem şi o tradiţionala ruta de pelerinaj, ca fiind sit-uri pe cale de dispariţie, în Lista Patrimoniului Mondial, informeaza in exclusivitate Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, prin Serviciul specializat Lăcașuri Ortodoxe.

Soarta ofertei palestiniene va fi insa decisa, alaturi de a altor 35 de sit-uri, de către o comisie formata din 21 de state participante la Convenţia Patrimoniului Mondial, in cadrul conferintei ce va avea loc in perioada 24 iunie-6 iulie 2012, in St Petersburg, Rusia. Cazul a inceput deja sa nasca adevarate controverse.

Acţiunea palestiniana, desigur, are o semnificaţie mai largă politică, reprezentând o nouă afirmare a suveranităţii asupra unui loc – Betleemul – unde Israelul exercită control asupra a tot ceea ce iese si intra.

Miscarea se opune vointei Israelului si Statelor Unite ale Americii, care au obiectat vizavi de efortul palestinian de a impune drepturile statalităţii prin intermediul Naţiunilor Unite, mai degrabă decât printr-un acord negociat cu Israelul.

Palestienii sustin ca locul Nasterii lui Iisus Hristos a ramas în stare proastă, ca urmare a ocupaţiei Israelului asupra teritoriilor palestiniene, din 1967, şi că reparaţiile trebuie sa fie sponsorizate de urgenţă, la nivel international, pentru a împiedica pierderea totala a sit-ului. Israelul, sustin palestinienii, a impus, de asemenea, limite privind libera circulaţie, care au infranat eforturile de a importa materiale de bază destinate intretinerii clădirii.

Cu toate acestea, Consiliul Internaţional pentru Monumente şi Sit-uri (ICOMOS) a respins aceste cereri, susţinând într-o analiză detaliată ca sit-ul nu este, de fapt, într-o stare de depreciere incat sa aiba nevoie urgentă de îngrijire.

Cele mai serioase ameninţări vizavi de conservarea locurilor sfinte, conform ICOMOS, ar fi turismul nereglementat, dezvoltarea agresiva şi eşecul celor trei culte religioase – Biserica Grec-Ortodoxă, Biserica Romano-Catolica si Biserica Armeană – in convenirea asupra unui plan de intretinere, ele detinand părţi proprii separate ale complexului.

Palestina a recunoscut în dosarul de nominalizare ca desprecierea locului este „partial influentata de lipsa de colaborare între comunităţile religioase, care nu au colaborat”, în ultimii o mie de ani.

Consiliul consultativ privind Lista Patrimoniului Mondial recunoaşte importanţa universal istorică şi religioasă a locaţiei, care a fost recunoscuta de către creştinii din secolul al doilea, ca loc al Naşterii lui Iisus Hristos, şi care a servit ca destinaţie importantă de pelerinaj creştin, pentru mai mult de 1.500 de de ani. Dar, el vrea ca palestinienii să-şi retragă cererea de recunoastere a unei situatii de urgenţă – care ar stabili o cale rapidă – şi să prezinte o cerere normală de inscriere, completata de un plan mult mai detaliat, privind modul de a conservare si de intretinere a sit-ului. Consiliul, între timp, a elaborat si un proiect de rezoluţie care recomandă ca decizia să fie amânată.

În ciuda obiecţiilor, palestinienii n-au dat niciun semn ca ar fi pregatiti sa işi retragă oferta.

“Este puţin probabil ca aceasta oferta sa consolideze situatia diplomatica a palestinienilor”, dar poate fi interpretata, din punct de vedere al politicii interne, ca afirmare a identităţii palestiniene pe scena mondială, a declarat Hussein Ibish, senior al Grupului American din Palestina.

Un purtator de cuvant american, Payton Knopf, a declarat că Statele Unite sunt “dezamăgite de intenţia palestinienilor, de a emite o oferta de urgenta, împotriva recomandarii experţilor proprii UNESCO şi fără consultarea tuturor părţilor interesate. Sit-ul este sfant pentru toţi creştinii şi administrat în comun de către romano-catolici, grec-ortodocsi si armeni. Ca “tutori” ai Bisericii Naşterii Domnului, aceste autorităţi ar trebui să fie corecte si sa intreprinda consultari legate de planificarea conservarii sit-ului, asa cum este normal, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.