Muntenegru, Mitropolitul Amfilohie: Este un sacrilegiu la adresa acestei racle a Sfântului Vasile al Ostgrog-ului…

Pe 10 iunie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Amfilohie, Arhiepiscop de Cetinje, Mitropolit de Muntenegru și Littoral, a oficiat Sfânta Liturghie cu clericii din Mănăstirea Ostrog, lângă sfintele moaște ale Sfântului Vasile Făcătorul de Minuni din Ostrog.

În predica sa, Mitropolitul Amfilohie a precizat că Sfântul Vasile a fost și a rămas mărturisitor viu al adevărului lui Dumnezeu timp de 350 de ani și vindecător de minciună și înșelăciune, de cunoștințe false și învățături false.

“- Mai ales acum el asta face, în acest moment în care autoritățile din această țară demolează Mănăstirea Sfântului Vasile de pe Briska Gora, de lângă Ulcinj, care a fost înființată recent, în timp ce Sfântul Vasile zidește suflete de oameni și le reînnoiește, peste tot în lume și aici. Și într-un moment în care el cheamă la dragoste și armonie frățească a tuturor, indiferent dacă sunt ortodocși sau neortodocși – în acest moment se întâmplă această crimă a actualului guvern, o crimă neasemănată”, a spus Mitropolitul de Muntenegru și Littoral.

O înregistrare video poate fi văzută la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=49dwDzwtqUs .

El a adăugat că nu este doar o crimă împotriva acelei biserici și a acestei mănăstiri:

“- Este un sacrilegiu la adresa acestei racle a Sfântului Vasile al Ostgrog-ului și construiește viitorul Muntenegrului și al comunității sale pe ură împotriva Sfântului Vasile de Ostrog. Guvernul Muntenegrean este lipsit de binecuvântarea Sfântului Vasile de Ostrog. Au început cu acea crimă atunci când l-au arestat pe Episcopul nostru Ioanichie și pe preoții din Niksic și continuă acea crimă împotriva poporului, crima împotriva Muntenegrului, crima împotriva Sfântului Vasile de Ostrog, lipsindu-se pe ei și Muntenegrul de binecuvântarea acestuia.”

Mitropolitul Amfilohie a mai spus că, prin acest act, Guvernul a căpătat blestemul Sfântului Vasile și a amintit că turcii, pe vremea Ducelui Mirko Petrovic, au încercat să distrugă lăcașul:

“- Asta se întâmplă și astăzi cu sfintele moaște ale Sfântului Vasile și cu lăcașul Sfântului Vasile. Același lucru s-a întâmplat mai târziu, când acest Altar a fost devastat și distrus – se întâmplă și astăzi. Același lucru s-a întâmplat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când sângele fratern a inundat racla Sfântului Vasile de aici, printr-o mână fratricidă. Acest lucru se întâmplă și astăzi, datorită comportamentului acestui Guvern, care este anti-evlavios, care construiește viitorul Muntenegrului pe minciuni și nu pe adevăr. Ei uită că, potrivit Sfântului Petru de Cetinje, judecata și dreptatea sunt în Numele lui Dumnezeu.”

Traducere Lăcașuri Ortodoxe, iunie 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.