ANAT discrediteaza activitatea de pelerinaj a Bisericii, acuzand-o de “concurenta neloiala”

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE ne informează:

pelerinaj la locuri sfinteÎn legătură cu acuzaţiile nefondate aduse Bisericii de unii membrii ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) privind organizarea de pelerinaje, Patriarhia Română precizează:

Pelerinajele organizate de Biserică la Locurile Sfinte creştine din Israel, Iordania, Egipt, Turcia, Grecia etc., sunt efectuate prin agenţiile de pelerinaje ale Bisericii Ortodoxe Române (Bucureşti, Iaşi, Craiova, Alba-Iulia, Cluj) care au fost înfiinţate ca societăţi comerciale, conform legislaţiei în vigoare. Asemenea tuturor agenţiilor de turism din România, agenţiile de pelerinaje ale Bisericii au licenţă de turism, poliţă de insolvenţă, sunt membre ANAT, încheie cu fiecare pelerin contract de prestări servicii, eliberează şi achită toate contribuţiile către bugetul de stat (impozit pe profit, alte taxe inclusiv TVA).

Acuzaţia ANAT potrivit căreia sute de preoţi organizează ilegal în fiecare an pelerinaje în Israel este injustă şi a fost făcută probabil cu scopul de a discredita activitatea de pelerinaj a Bisericii, percepută ca fiind o ,,concurenţă neloială”.

Dacă unii membrii din conducerea ANAT au cunoştinţă de cazuri concrete şi pot proba faptul că în mod individual şi ilegal preoţi şi monahi organizează pelerinaje, Patriarhia Română solicită din nou ANAT din România să sesizeze cu promptitudine organismele abilitate ale statului şi autorităţile bisericeşti pentru a se lua măsurile care se impun.

Însă atitudinea ostilă a unor membri ANAT faţă de pelerinajele organizate de Biserică prin propriile sale agenţii de turism legal constituite se explică prin faptul că în ultimii ani tot mai mulţi români au început să facă diferenţa între o simplă excursie în Israel organizată de o agenţie de turism civilă şi un pelerinaj la Locurile Sfinte creştine din Orientul Mijlociu organizat prin agenţia Patriarhiei Române. Faptul că fiecare grup de pelerini este însoţit de un preot care acordă asistenţă religioasă şi spirituală pelerinilor, că fiecare zi de pelerinaj începe şi se încheie cu un moment de rugăciune, că pelerinii pot participa la Sfânta Liturghie şi au posibilitatea de a se spovedi şi a se împărtăşi, constituie componente semnificative care determină opţiunea românilor pentru un pelerinaj organizat de Biserică. Preoţii invitaţi de agenţiile de pelerinaj ale Bisericii să însoţească grupuri de pelerini nu sunt remuneraţi, singura facilitate acordată acestora fiind participarea gratuită la pelerinaj.

În schimb tot mai multe agenţii civile de turism pierd clienţi pentru excursii la obiective religioase din străinătate tocmai pentru că nu fac diferenţa între o excursie turistică şi un pelerinaj religios. Numeroşi pelerini care au fost mai întâi în excursie în Israel cu o agenţie de turism, iar după aceea într-un pelerinaj cu agenţiile de pelerinaj ale Bisericii, menţionează diferenţa dintre acestea în primul rând prin dimensiunea religios-duhovnicească a unui pelerinaj. În plus pelerinii au apreciat corectitudinea şi transparenţa preţurilor anunţate de către agenţia de pelerinaj a Patriarhiei Române, care includ toate costurile, inclusiv taxele de aeroport şi preţurile biletelor la vizitarea obiectivelor turistice, spre deosebire de practica unor agenţii de turism de a oferi un preţ iniţial care însă nu includea anumite costuri suplimentare din timpul excursiilor.

În concluzie, recomandăm conducerii ANAT să analizeze cu obiectivitate modul de organizare şi funcţionare corectă şi transparentă a agenţiilor de pelerinaj ale Bisericii, fără să le confunde cu pelerinajele organizate în mod individual şi ilegal de persoane particulare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.