Strategii Diverse de Supravietuire a Evreilor si a Comunitatilor de Romi din Macedonia, in Ohrida

În perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2011, la Ohrida-Macedonia a avut loc un seminar internaţional privind studierea Holocaustului, intitulat Strategii Diverse de Supravieţuire a Evreilor şi a Comunităţilor de Romi din Macedonia: De la Rezistenţă la Memorial. Coordonatorul Comitetului pentru Jasenovac, din cadrul Sfintei Adunări a Episcopilor, a fost Episcopul Jovan Culibrk de Lipljan şi asociat al Comitetului, călugărul Pavle Kondic.

Organizatorul seminarului a fost Institutul pentru Ştiinţe Sociale şi Umaniste Euro-Balcanice din Skopje, în cooperare cu grupul de lucru internaţional pentru cercetarea Holocaustului şi cu Universitatea de Vară Ohrida (OSU).

Şaisprezece oameni de ştiinţă, din mai multe ţări europene au participat la seminar.

În timpul seminarului a avut loc şi o prezentare a colecţiei de lucrări şi documente referitoare la suferinţele evreilor din Macedonia şi istoria Holocaustului, teoria şi cultura, elaborată de către dr. Sofija Grandakovska, şi prezentată de dr. Krinka Vidakovic Petrov şi Episcopul Jovan de Lipljan, care sunt coautori ai colecţiei.

Delegaţia Comisiei pentru Jasenovac l-a mai vizitat în timpul sejurului pe Episcopul David Stobi şi s-a închinat la lăcaşurile aflate pe Lacul din Ohrida.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.