Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia slujba de sfinţire a noii catedrale episcopale din municipiul Arad



În perioada 4-6 decembrie 2008, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, efectuează o vizită pastorală în Episcopia Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei.

Momentul principal al vizitei va avea loc sâmbătă, 6 decembrie 2008, ziua de sărbătorire a Sfântului Ierarh Nicolae, de la ora 9.00, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, va oficia slujba de sfinţire a noii catedrale episcopale cu hramul Sfânta Treime şi Sfânta Liturghie.

Situată în centrul municipiului Arad, piatra de temelie a noii catedrale episcopale a fost pusă de Preasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei la 24 noiembrie 1991. Catedrala are o capacitate de peste 2000 de persoane şi a fost construită în mare parte din donaţiile a numeroşi credincioşi din ţară şi străinătate, la care s-au adăugat fonduri alocate de la bugetul de stat şi de la cel local.

În anul 2003 au fost instalate cele cinci clopote turnate la prestigioasa fabrică Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Iconostasul este opera sculptorilor arădeni de la fosta întreprindere de mobilă Arad (Imar), iar candelabrele, sfintele vase şi celelalte obiecte de cult de pe Sfânta Masă au fost aduse din Grecia de către credincioşi jertfelnici. În noua catedrală episcopală vor fi aduse părticele din cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur, primite în dar din partea Bisericii Romano-Catolice şi aşezate într-o raclă din argint confecţionată la Monetăria Statului.

Între alte momente din programul vizitei menţionăm:

Vineri, 5 decembrie 2008, ora 11.00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Aurel Vlaicu din municipiul Arad. De la ora 17.00, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române va inaugura Centrul cultural al parohiei cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cartierul arădean Bujac şi, în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, va oferi daruri copiilor din Centrul HIV-SIDA Izvor, din apropierea bisericii parohiale.

Sâmbătă, 6 decembrie 2008, de la ora 16.00, va avea loc ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa şi a medaliei jubiliare „90 de ani de la Marea Unire” Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de către Universitatea de Vest Vasile Goldiş din municipiul Arad.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.