PS Ciprian Campineanul, despre decizia “extrema” a Patriarhiei Ierusalimului de a intrerupe comuniunea cu Patriarhia Romana. Asezamantul romanesc de la Ierihon

Patriarhia Romana

Lacasuri Ortodoxe: Bucuresti, Romania

La Palatul Patriarhiei, in Sala Consilium, a fost organizata astazi, 12 mai 2011, o conferinta de presa in legatura cu hotararea Patriarhiei Ierusalimului referitoare la Asezamantul Romanesc de la Ierihon. Conferinta de presa a fost sustinuta de Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal, care a declarat ca decizia Patriarhiei Ierusalimului de a intrerupe comuniunea cu Patriarhia Romana este una extrema.

„Masura de caterisire a parintelui Ieronim mi se pare nedreapta, pripita si nefondata din punct de vedere canonic pentru ca parintele Ieronim Cretu nu este un cleric al Patriarhiei Ierusalimului, si in plus nu a fost chemat, citat, nu i s-a dat posibilitatea sa se apere pentru ca el este cel care s-a ocupat de construirea asezamantului. Masura de intrerupere a comuniunii cu Patriarhul Romaniei, adica stergerea sa din Diptice, de asemenea a fost o masura extrema care nu poate sa fie luata decat in situatii extreme, atunci cand un Patriarh al unei Biserici cade intr-o erezie, in situatii foarte grave. Noi stim din istorie ca intotdeauna problemele de ordin administrativ s-au putut rezolva pe cale amiabila”, a spus Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, dupa cum informeaza Radio TRINITAS.

„Credem ca pana la urma vom ajunge la o intelegere frateasca, deoarece Biserica Ortodoxa Romana doreste cooperarea, consultarea si reconcilierea. Ne-a surprins si ne-a durut faptul ca s-au grabit sa ia o asemenea masura unilaterala, atata vreme cat convenisem sa initiem un dialog oficial intre doua delegatii de ierarhi ale celor doua Biserici. Nu cunoastem motivul pentru care s-a intrunit Sfantul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului atat de repede in ziua de 9 mai ca sa ia o astfel de decizie, dar speram ca vor raspunde solicitarii noastre de dupa sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de saptamana viitoare, cand se va institui aceasta delegatie de ierarhi ce urmeaza sa se deplaseze la Ierusalim si speram ca Patriarhia Ierusalimului sa raspunda solicitarii noastre de dialog. Reactia noastra a fost de surprindere, dar totodata ne exprimam speranta ca se va ajunge la o intelegere frateasca si vom depasi aceasta criza spirituala intre Biserici”, a mai declarat Preasfintia Sa, conform unui articol facut public de biroul de informare al Patriarhiei Romane.

related articles?Patriarhia Romana “surprinsa”: Patriarhia Ierusalimului a

?VIDEO: Cel mai vechi turn din lume, Turnul din Ierihon, nu era

?Ierihonul sarbatoreste 10.000 de ani, fara prea mare fast

?Pelerinii pot lua, de acum, funicularul spre Muntele Carantaniei

?Arheologii rusi au descoperit ramasitele unei presupuse manastiri

?Biserica grec-Ortodoxa din Ierusalim se confrunta cu critici din

?Patriarhul din spatele usilor inchise din Ierusalim: Irineos

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.