PF Patriarh Daniel – “Educatia tinerilor si a copiilor este o arta, si nu una intamplatoare, ci cea mai insemnata dintre arte”

“Omul contemporan, prins in mreaja unei societati materialist-consumiste, a profitului imediat(…) reduce fericirea la castigul material si la existenta biologica terestra, uitand de bogatia sufleteasca a virtutilor: iubirea de Dumnezeu, iubirea de adevar si de dreptate, de sfintenie si de viata vesnica.” – avertiza Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, intr-un cuvant adresat participantilor la Congresul National „Hristos impartasit copiilor”.



Conform spuselor Patriarhului Romaniei, “lucrarea Bisericii se deosebeste esential de propaganda sau de campaniile publicitare ideologice si comerciale pe care omul contemporan este silit sa le consume zilnic prin mass-media”, in care viata umana este redusa la o crestere biologica, la o performanta intelectuala ce urmareste insa doar castigul material si la o ideologie a “puterii” in societate.

Congresul, desfasurat la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus, in perioada 2-3 septembrie 2009, marcheaza astfel inca un succes in activitatea de revigorare catehetica parohiala adresata educarii copiilor in iubirea lui Hristos, trasand noi directii de abordare, dincolo de lupta cu “mentalitatile invechite in comoditate”.

Asadar, “educatia tinerilor si a copiilor este o arta, si nu una intamplatoare, ci cea mai insemnata dintre arte”, continua intaistatorul Bisericii in acelasi mesaj, citat de Biroul de presa a Patriarhiei.

“Toate aceste adevaruri traite de crestini demonstreaza ca adevarata cultura este intim legata de cultul Bisericii, in calitatea ei de comunitate vie, marturisitoare si rugatoare”, a incheiat Preafericitul Parinte, binecuvantandu-i pe cei ce participa si reusesc in acest proiect educational, “cu o valoare incalculabila – ca investitie spirituala pe termen lung”.

”Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze pe toti cei ce sprijina sau implinesc aceasta nobila lucrare de catehizare si de formare duhovniceasca, astfel incat copiii si tinerii Bisericii noastre sa ajunga la bucuria exprimata de psalmist prin indemnul: Gustati si vedeti ca bun este Domnul! (Ps. 33, 8).” († DANIEL PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMaNE)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.