Demisia in bloc a Comisiei privind pedofilia din Biserica Catolica a Belgiei

Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles
Demisia in bloc a Comisiei privind pedofilia din Biserica Catolica a Belgiei

Comisia pentru tratamentul abuzurilor sexuale in Biserica Catolica belgiana a anuntat luni, 28 iunie 2010, demisia sa, in urma sechestrarii tuturor dosarelor, in ultima saptamana, de catre politie, in timpul unui raid controversat care l-a socat pe Papa.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea (cell extract) or…


"intreaga Comisie va demisiona", a declarat unul dintre membrii acesteia, doamna Demasure Karlijn, inaintea camerelor de filmat, dupa o intalnire a acestei organizatii create in 2000 pentru identificarea cazurilor de pedofilie in randul clerului.

Demasure, profesoara de teologie la Universitatea Catolica Sfantul Pavel din Ottawa, a spus ca "increderea intre victime si Comisie", pe de o parte, "si intre Comisie si Justitie" pe de alta parte, acum "deteriorata", face ca activitatea sa nu mai poata continua.

Demisia Comisiei intra in vigoare astazi, joi, 1 iulie 2010.

"Noi ne retragem. Dezbaterea trebuie sa aiba loc de acum intre victime, politicieni, justitie, Biserica si opinia publica", a declarat presedintele Comisiei, Petru Andriaenssens.

Andriaenssens si-a depus luni propria demisie, ceilalti membri ai Comisiei urmandu-i gestul", a declarat Demasure.

Comandati de catre procurorii din Bruxelles, anchetatorii au perchezitionat joi Palatul Episcopal din Mechelen (nord), in timpul desfasurarii unei reuniuni a episcopilor belgieni.

Politia a cautat documente (vezi MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 23/2010), inclusiv corespondenta dintre presupusele victime ale preotilor pedofili si autoritatile catolice.

De asemenea, politia a forat mormintele a doi cardinali, pentru introducerea unei camere de luat vederi si cautarea unor dosare ascunse.

Aceste initiative au starnit furia episcopatului belgian si au provocat interventia de "solidaritate" a Papei Benedict al XVI-lea.

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 24/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.