Program Iasi – Sfanta Cuvioasa Parascheva 2010

sfanta cuvioasa parascheva 2010 Program Iasi – Sfanta Cuvioasa Parascheva 2010

Anul acesta, pelerinii care vor veni sa se Inchine la moastele Sfintei Parascheva se vor putea Inchina si la moastele Sfantului Maxim Marturisitorul care vor fi aduse de la Manastirea ‘Sf. Pavel’ din Muntele Athos.

In data de 14 octombrie 2010, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata pe esplanada din fata Catedralei mitropolitane, pe o scena special amenajata.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Dupa cum ne informeaza Biroul de Presa al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, evenimentele prilejuite de sarbatoarea dedicata Sfintei Cuvioase Parascheva se vor desfasura dupa urmatorul program:

Programul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi – (9-17 octombrie 2010)

Sambata, 9 octombrie la ora 22:25 va sosi delegatiei din Grecia cu moastele Sf. Maxim Marturisitorul (Aeroportul Iasi).

Duminica, 10 octombrie la ora 06:30 va avea loc o Procesiune cu moastele Sf. Cuv. Parascheva, Inconjurul Catedralei prin Bulevardul ?tefan cel Mare si Sfant si, apoi, depunerea lor pe platoul din fata Catedralei pentru Inchinare. Incepand cu ora 07:00 se va oficia Slujba Miezonopticii, Utrenia si Sf. Liturghie In Catedrala mitropolitana; Intre orele 19:00-20:30 va avea loc Pelerinajul ‘Calea Sfintilor’ – procesiune cu moastele Sf. Cuv. Parascheva pe traseul Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Biserica ‘Sf. Nicolae’ Domnesc (Intalnire la Biserica ‘Sf. Nicolae’ Domnesc cu moastele Sf. Maxim Marturisitorul, Bulevardul ?tefan cel Mare si Sfant) si depunerea lor pe esplanada din fata Catedralei mitropolitane pentru Inchinare.

Luni, 11 octombrie Incepand cu ora 08:00 va fi oficiata Slujba Miezonopticii, Utrenia si Sf. Liturghie (In Catedrala mitropolitana).

Marti, 12 octombrie Incepand cu ora 07:30 va fi oficiata Slujba Miezonopticii, Utrenia si Sf. Liturghie arhiereasca (In Catedrala mitropolitana), apoi la ora 11:30 va avea loc o Slujba de pomenire pentru Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist (In Catedrala mitropolitana) si un moment de evocare a personalitatii mitropolitului Teoctist al Moldovei si Sucevei (In Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi) care cuprinde:

1. Proiectarea unui film despre activitatea patriarhului Teoctist ca mitropolit (si loctiitor de mitropolit) al Moldovei si Sucevei;
2. Lansarea volumului ‘Urme In eternitate – Mitropolitul Teoctist al Moldovei si Sucevei’, publicat la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei;
3. Vizitarea expozitiei de carti tiparite In perioada pastoririi patriarhului Teoctist In Moldova (vor fi expuse si imagini cu bisericile construite sau restaurate In aceasta perioada);

La ora 18:00 va avea loc lansarea, la Centrul Cultural Francez din Iasi, a lucrarii ‘Dictionar bilingv de termeni religiosi ortodocsi’, publicata la Editura DOXOLOGIA (In doua volume: roman-francez si francez-roman), autor lect. dr. Felicia Dumas. Manifestarea este organizata In cadrul unui parteneriat cultural Incheiat Intre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iasi si Centrul Cultural Francez; Incepand cu ora 21:00 va fi oficiata Slujba de Priveghere In cinstea sarbatorii Aducerii moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi (Vecernia, Litia si Utrenia) – In Catedrala mitropolitana.

Miercuri, 13 octombrie Incepand cu ora 07:00 se va savarsi, In Catedrala mitropolitana, Slujba Miezonopticii, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile si Sfanta Liturghie; la ora 17:00 va avea loc inaugurarea Librariei DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (Bulevardul ?tefan cel Mare si Sfant nr. 14, Iasi); la ora 18:00-19:30 va avea loc Concursul coral ‘Tineri laudati pe Domnul’, editia a VII-a (In Catedrala mitropolitana). Ziua se va Incheia cu Slujba de priveghere a sarbatorii Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia si Sfanta Liturghie – In Catedrala mitropolitana).

Joi, 14 octombrie Incepand cu ora 07:00 va fi oficiata Slujba Miezonopticii, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva si Ceasurile (In Catedrala mitropolitana); la ora 09:00 va fi oficiata Sfanta Liturghie pe podiumul de langa Catedrala mitropolitana; la ora 18:30 va avea loc deschiderea simpozionului organizat de catre Complexul Muzeal National Moldova Iasi, In parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la Muzeul Unirii din Iasi, intitulat ‘Monumentul – Traditie si viitor’, Editia a XII-a. Simpozionul va avea o sectiune dedicata bisericilor si manastirilor fortificate din Moldova si In special Manastirii Golia (anul acesta se Implinesc 350 de ani de la sfintirea bisericii Manastirii Golia); Incepand cu ora 18:30 va Incepe Slujba de priveghere a Sfantului Maxim Marturisitorul (Vecernia, Litia si Utrenia) – In Catedrala mitropolitana.

Vineri, 15 octombrie, la ora 07:00 va fi oficiata Miezonoptica, Ceasurile, Sfanta Liturghie (In Catedrala mitropolitana), iar apoi la ora 10:00 va avea loc deschiderea Simpozionului International ‘Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane’ organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi (In Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi); la ora 16:00 va fi oficiata Slujba Ceasului al IX-lea, Vecernia si Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva; la ora 19:00 va avea loc lansarea lucrarii ‘Sfantul Maxim Marturisitorul – Mediator Intre Rasarit si Apus’, publicata la Editura DOXOLOGIA, autor Jean Claude Larchet. Lansarea se va face In Aula ‘Mihai Eminescu’ a Universitatii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iasi, urmata de o conferinta sustinuta de autor cu tema: Actualitatea teologiei Sfantului Maxim Marturisitorul.

Sambata, 16 octombrie vor avea loc manifestari dedicate Implinirii a 20 de ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Paisie Olaru de la Manastirea Sihastria. Incepand cu ora 8:00 va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca In biserica mare a Manastirii Sihastria; la ora 10:00 se va oficia un Trisaghion pentru parintele Paisie Olaru, apoi Incepand cu ora 10:30 va Incepe un Simpozion dedicat parintelui Paisie Olaru, In demisolul bisericii mari a Manastirii Sihastria.

Duminica, 17 octombrie, Incepand cu ora 08:30 va avea loc resfintirea Bisericii Manastirii Golia, urmata de Sfanta Liturghie arhiereasca. Incepand cu ora 17:00 va avea loc sfintirea locului pe care se va ridica biserica parohiala ‘Sf. Maxim Marturisitorul’ din cartierul Munteni-Copou, municipiul Iasi.

Centrul de Presa al Patriarhiei Romane

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.