publicat în: Arhivă

Sfantul Serafim de Sarov, 2 ianuarie

Sfantul Serafim de Sarov

„Bucuria mea, te rog, sarguieste-te sa-ti dobandesti pacea duhului”.
Asa rostea cu bunatate Sfantul Serafim de Sarov, unul dintre cei mai iubiti Sfinti din timpurile noastre. „Inseamna a ne aduce pe noi Insine Intr-o asa stare, Incat duhul nostru sa nu se tulbure de nimic, Incat In fata oricarei Intristari, clevetiri, defaimari si prigoniri sa fim Intocmai ca niste morti sau ca niste oameni cu desavarsire muti, surzi si orbi.”


Sfantul Serafim de Sarov

Nascut In Kursk, si primind de mic ajutorul Maicii Domnului, prin Icoana facatoare de minuni din Kursk, iar mai apoi In mod direct In repetate randuri, Prohor a dorit sa vietuiasca In sihastria Sarovului.

Drumul spre pustnicie a Insemnat primirea binecuvantarii de a fi novice la manastirea Sarovului, apoi tunderea In monahism cu numele de Serafim, hirotonirea ca ierodiacon… ca preot. Abia dupa aceea s-a retras In padurea de langa manastire, rugandu-se In liniste. Sambata noaptea participa la priveghere, iar duminica la Sfanta Liturghie din manastirea Sarovului.

Sfantul Serafim de Sarov

In padure, Impletea rugaciunea cu postul aspru, cu lucrul In gradina si la stupi, dar si cu citirea cartilor sfinte. Foarte des a avut descoperiri ceresti, cu precadere In timpul Sfintei Liturghii, pe care cei din jur le sesizau fiindca ieromonahului Serafim Ii stralucea fata multa vreme dupa aceea, ramanand ore Intregi nemiscat. Astfel, Sfantul marturisea: „Toate desfatarile lumii la un loc nu pot sa ne agoniseasca acea fericire care este pregatita In lacasurile ceresti celor ce iubesc pe Dumnezeu.”

Sfantul Serafim de Sarov

Adancit In rugaciune, Sfantul evita prezenta oamenilor, care Incepusera sa-l cerceteze pentru sfat. 1000 de zile s-a rugat vietuind pe o stanca. Pentru o vreme, chiar si accesul la chilia sa din padure a fost blocat de copacii cazuti, incat Sfantul a ramas sa locuiasca absolut singur, Impreuna cu animalele, fara alti vizitatori. Se stie ca un urs era prietenul sau nedespartit. Dar si celelalte animale ale padurii, veneau pentru a primi hrana din mana sa.

Sfantul Serafim de Sarov

Singurii care au ajuns pana la acesta au fost niste talhari, care l-au batut crunt, Intrucat nu le dezvaluia unde se afla „averea” sa. Nu l-au crezut, ca nu are alte bunuri, In afara Icoanelor din chilie. A rabdat bataia si s-a rugat pentru sufletele hotilor. Maica Domnului Insasi i-a vindecat ranile. A ramas cu spatele Incovoiat insa, pentru tot restul vietii.

Sfantul Serafim de Sarov

Fiind chemat sa oficieze slujbele la manastire, dupa cativa ani (In 1810) Sfantul a revenit la Sarov, practicand nevointa tacerii In chilia sa unde nu intra nimeni. Era o forma de zavorare. Acolo pastra Icoana Maicii Domnului „Umilenie”, pe care el Insusi a numit-o „Bucuria bucuriilor”, una dintre icoanele facatoare de minuni din spatiul slav. In ziua Sfintei Ecaterina, In 1825, a avut o noua viziune: Maica Domnului l-a Indemnat sa-si dedice restul vietii, oamenilor, primindu-i la sfat si spovedanie. Din acel moment, usa chiliei Sfantului s-a deschis tuturor: calugarilor si mirenilor. Ii ajuta In primul rand prin aceea ca le Impartasea dragoste si blandete. Fiind cunoscator al inimilor, le dadea sfatul cel bun. Facator de minuni fiind, Ii vindeca In primul rand sufleteste. Apoi avea sa ii ajute si pe orfanii de la manastirea Diveevo si pe maicile de acolo.

Sfantul Serafim de Sarov

Unul dintre martorii stralucirii harice a fetei Sfantului Serafim de Sarov a fost proprietarul Nicolae Motovilov, care a scris despre aceasta In 1831. Manuscrisul sau s-a descoperit In anul 1903, In ajunul canonizarii Sfantului Serafim de Sarov (19 iulie). A fost tiparit si s-a raspandit In toata lumea ortodoxa, pana In prezent. Era una din dorintele Sfantului.

A trecut la Domnul In 2 ianuarie 1833, Ingenuncheat In fata Icoanei Maicii Domnului „Umilenie”. De atunci copiile acestei Icoane s-au raspandit In toata Rusia si In spatiul ortodox.
Sfintele sale moaste au fost confiscate de bolsevici In 1926, dar nu au ajuns In „muzeul ateismului”, ci au disparut pe drum.

Sfantul Serafim de Sarov

Un sfant pustnic, stalpnic, zavorat, facator de minuni si Inaintevazator, vizitat mai Intai de Maica Domnului si de Sfinti, si mai apoi de oameni, care ne transmite astazi acelasi mesaj, Implinit prin viata sa:

„Bucuria mea, te rog, sarguieste-te sa-ti dobandesti pacea duhului si atunci mii de suflete se vor mantui In jurul tau”.

Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Bibliografie:

– Arhimandrit Dosoftei Morariu, „Sfantul Serafim de Sarov”, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, 1999
– Sinaxare ortodoxe din 2 ianuarie