Scenarii deschise: Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei, 12 decembrie


„Te-a uns harul, Spiridoane, preaIntelepte, sa slujesti lui Dumnezeu cu sfintenie”, primindu-se sus, „In lacasurile Dumnezeului nostru, Infricosatoarea si nevinovata ta slujba”.


De dragostea lui Hristos fiind ranit”, Sfantul Spiridon, ierarhul Trimitundei din insula Cipru, a ajuns „jertfelnic dumnezeiesc”, dupa cum se canta In sfintele slujbe.

O viata de om, transformata In slujba de jertfa nesangeroasa

A fost chemat de la turme – si nu a abandonat vechea sa meserie, de pastor de oi si capre, ci le Ingrijea si pe acestea, In masura cuvenita – devenind pastor de oameni.

Chiar stim ca, odata, dorind sa vanda o suta de capre unui negustor, era cat pe ce sa fie Inselat la plata, neprimind banii decat pentru 99 dintre ele – era cunoscut pentru faptul ca niciodata nu numara banii primiti. Capra neplatita, insa, nu a voit sa paraseasca turma Sfantului, dand semn ca lucrurile nu sunt In regula. Rusinat, negustorul si-a achitat datoria.

Hoti si eretici atrasi spre pocainta – o metanoia Indreptatore de viata

Sinodul intai ecumenic a fost ocazia in care acesta, fiind contrazis de unul dintre filosofi in ce priveste dogma Sfintei Treimi, L-a marturisit pe Unul Dumnezeu, Cel Intreit In Persoane – Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Atunci a savarsit una dintre cele mai cunoscute minuni: caramida pe care o luase in mainile sale s-a descompus in cele 3 elemente unite intr-una – incat focul s-a ridicat spre cer, apa a curs la pamant, iar lutul i-a ramas uscat in palme. Cel ce nu crezuse ca este posibila existenta Unui Dumnezeu Intreit In Persoane, avea sa marturiseasca: „Nu pot folosi cuvintele Impotriva puterii ce vine de la Dumnezeu”.

Nu a fost insa totul. Acelasi Sinod s-a dovedit prilejul unei alte minuni, prin care Sfantul Spiridon ajunge sa il roage pe cel ce i-a adus vestea, noaptea, ca arienii ii ucisesera caii cu care calatorea (decapitandu-i), sa le puna acestora capetele la loc. Frumusetea minunii infaptuite, nu a fost insa faptul ca acesti doi cai, intr-adevar inviasera, ci aceea ca, prezentandu-se la Sinodul de-a doua zi, toti cei de fata puteau vedea: un cal negru cu capul celui alb si unul alb cu capul celui negru. Fusese noapte…

Cronici, istorici si scriitori bisericesti…

Multimea de minuni a facut ca Sfantul Spiridon sa fie asemanat cu Sfantul Nicolae al Mirelor Lichiei, cu care, de altfel, a fost si prieten.

Simeon Metafrastul, Sozomen, Socrate Scolasticul… Minunile contiunua.

„In urma cu 17 secole a murit In Cipru un mitropolit care a fost cea mai aleasa si mai virtuoasa fiinta omeneasca din insula.

Racla cu moastele sale se afla astazi In Kerkira.

Nedescompus. Pana si globii ochilor se pastreaza intacti. (…) Trupul sau este flexibil. Uneori, cand este purtat cu ceremonie la sarbatoarea patronala a lui, ridica sus capul sau plecat, lucru pe care locuitorii din Kerkira Il iau drept semn bun si spun ca sfantul este multumit. Este vorba de Sfintele Moaste ale Sfantului Spiridon.” (Arhim. Daniil Gouvalis).

Sfintele moaste se afla in Insula Corfu. Mana sa dreapta, la Roma.

Particele sunt si In Romania:

– Biserica Sfantul Spiridon Nou (Bucuresti – Piata Unirii),

– Manastirea Mihai Voda (Bucuresti – Izvor),

– Biserica Delea Veche (Bucuresti – Piata Muncii),

– Biserica Sfantul Spiridon Vechi (Bucuresti – Splaiul Unirii; Impreuna cu papucul Sfantului),

Papucii, cu care acum este incaltat Sfantul Spiridon, sunt innoiti regulat, pentru simplul motiv… ca se tocesc.

Si, zice ruga Sfantului: „Te-a uns harul, Spiridoane, preaIntelepte, sa slujesti lui Dumnezeu cu sfintenie.”
Din mila lui Dumnezeu,

UN articol realizat KSLCatalin
Si bibliografia:
– Mineiul pe Decembrie, EIBMBOR, 1991 (editia a sasea)
– Arhimandrit Daniil Gouvalis, Minunea credintei, Editura Bunavestire, 2000

– Vietile Sfintilor pe luna Decembrie, Editura Episcopiei Romanului si Husilor, 1993

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.