Israelul reactioneaza la o expozitie de sculptura cu elemente “antisemite”

Sculptorul spaniol Eugenio Merino a dat dovada de antisemitism, sau cel putin asa sustine ambasada Israelului in Spania, intr-o declaratie emisa miercuri, 17 februarie 2010.

Acesta a expus 2 lucrari care au ajuns in scurt sa fie si cele mai comentate. Prima reprezentinta un pistol-mitraliera de tip Uzi, transformat intr-un sfesnic evreiesc, simbol al iudaismului.


”Este simbolul unei viitoare paci, spune sculptorul”, asteptand sa vada daca lucrarea in cauza va fi pe placul celor care altadata au pledat si au facut presiuni pentru libertatea afisarii caricaturilor la adresa lui Mahomed.

Totusi, desi unele agentii de presa sustineau ca aceasta sculptura a deranjat partea evreiasca, a mai existat si o a doua care pare chiar sa fi infuriat mai tare diplomatia evreiasca.

Aceasta a doua “sculptura” este alcatuita din trei persoane aflate in rugaciune: un musulman aplecat asupra unui covor, pe spatele caruia sta in genunchi un preot crestin catolic, care sustine si el la randul sau, pe umeri, un evreu in picioare citind dintr-o carte.

Potrivit sculptorului, opera reprezinta cooperarea dintre cele trei mari religii monoteiste, intr-o ascensiune spre un acelasi Dumnezeu.

© Alex_Daniel Rotariu publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.