Franta a publicat normele de aplicare a legii privind interzicerea valului musulman pe teritoriul sau

Andre Gerin initiatorul legii de interzicere a valului musulman in Franta Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Circulara de aplicare a legii privind valul integral musulman, publicata in Franta

O circulara care precizeaza conditiile de punere in aplicare a legii care interzice ascunderea fetei in spatiul public si, prin urmare, valul total musulman (niqab, burqa…) a fost publicata astazi, joi, 3 martie 2011, in Jurnalul Oficial Francez.

Aceasta lege, care intra in vigoare in Franta incepand cu data de 11 aprilie 2011 – conform Primului-ministru François Fillon – "reafirma in mod solemn valorile Republicii si exigentele unui trai in comun", spune circulara semnata de acesta.


Andre Gerin initiatorul legii de interzicere a valului musulman in Franta Dupa luni de dezbateri aprinse, initiata la propunerea lui Andre Gerin, deputat PCF al Venissieux (Rhone), de o comisie parlamentara de ancheta, in iunie 2009, hotararea scoate in afara legii purtarea burqa si niqab de catre femeile musulmane.

"Ascunderea(…) fetei situeaza persoana respectiva intr-o pozitie de excludere si inferioritate, incompatibila cu principiile libertatii, egalitatii si demnitatii umane afirmate de Republica Franceza", sustine circulara.

Acesta lege va fi sustinuta si printr-o campanie de postere, afise, care sa poarte sloganul "Republica va exista la vedere", postate in locuri publice.

Pliantele in limba franceza si un site (http://www.visage-decouvert.gouv.fr/) dedicat acestei legi vor fi puse, de asemenea, in aceeasi zi, la dispozitia persoanelor interesate. Versiuni in limba engleza si araba vor fi disponibile in oficiile consulare franceze din strainatate, pentru calatorii care doresc sa viziteze Franta.

Conform legii, "nicio persoana nu poate, in spatiul public, sa poarte o tinuta care sa ii ascunda fata". Prin spatiul public se intelege: drumuri publice, transport public, magazine si mall-uri, scoli, oficii postale, spitale, tribunale, administratie…

Se interzice in mod special purtarea de cagule, valuri integrale (burqa, niqab…), masti sau orice alte accesorii de imbracaminte care fac imposibila identificarea persoanei. Sunt prevazute unele exceptii doar in contextul evenimentelor sportive sau festive.

Legea prevede o amenda de pana la 150 de euro si/sau un “curs de cetatenie", pentru cei care incalca legea.

in plus, oricine va obliga o femeie sa poarte val va fi pedepsit cu un an de inchisoare si 30.000 de euro amenda. Pedeapsa va fi dublata (doi ani de inchisoare, amenda de 60.000 de euro), in cazul in care persoana constrange o minora.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.