publicat în: Arhivă

A Inceput simpozionul: Mehedinti – istorie, cultura si spiritualitate

Sala “Mitropolit Nestor Vornicescu” a Episcopiei Severinului si Strehaiei a gazduit astazi deschiderea oficiala a celei de-a doua editii a simpozionului “Mehedinti – istorie, cultura si spiritualitate” ce se desfasoara perioada 31 august -2 septembrie.

Organizat cu binecuvantarea P.S. Nicodim, simpozionul este prilejuit de proclamarea de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a anului 2009 ca “An comemorativ omagial al Sfantului Vasile cel Mare († 379) si al celorlalti Sfinti Capadocieni”.


La lucrarile de astazi au luat parte i.P.S. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, PS Macarie Dragoi, episcopul Europei de Nord, PS Daniil episcopul romanilor ortodocsi din Serbia si PS Nicodim episcopul Severinului si Strehaiei alaturi de oameni de seama ai culturii mehedintene, profesori universitari, teologi si cercetatori, precum si oficialitati locale si judetene.

Scopul acestui simpozion este de a evidentia contributia Sfantului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei si a celorlalti Sfinti Capadocieni la definirea si apararea invataturii de credinta, la dezvoltarea talcuirii Sfintei Scripturi, la imbogatirea tezaurului liturgic si canonic, aportul la dezvoltarea vietii monahale, ca exemplu pentru lucrarea pastoral-misionara si social-filantropica actuala a Bisericii.

Cu aceasta ocazie a fost lansata cartea “Mehedinti, istorie, cultura si spiritualitate” tiparita cu binecuvantarea PS Nicodim, episcopul Severinului si Strehaiei.

Volumul aparut la Editura Didahia Severin cuprinde comunicarile sustinute anul trecut in cadrul simpozionului “Mehedinti, istorie, cultura si spiritualitate” prilejuit de “2008, Anul jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii” si implinirea a “150 de ani de la trecerea la cele vesnice a telologului, filosofului, pedagogului si oratorului Eufrosin Poteca”.

Comunicarile ce sunt sustinute la aceasta a doua editie a simpozionului vor fi si ele publicate in volumul doi al simpozionului “Mehedinti – istorie, cultura si spiritualitate”.