In Sinagoga Mare din Paris a avut loc o ceremonie impresionanta in memoria victimelor Holocaustului

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
In Sinagoga Mare din Paris a avut loc o ceremonie impresionanta in memoria victimelor Holocaustului

Mai mult de 650 de persoane au participat ieri dimineata, duminica 13 septembrie 2009, la un ceremonial solemn in Sinagoga Mare din Rue de la Victoire din Paris (IX), in memoria deportatilor si victimelor Holocaustului.


Instaurata dupa al doilea razboi mondial, la initiativa rabbinatului francez, ceremonia a strans la un loc mai multe personalitati politice, printre care secretarul de stat pentru afaceri europene Pierre Lellouche, deputatul UMP la Paris, Francoise de Panafieu, si fostul ministru Simone Veil ea insasi deportata in 1944, alaturi de Arhiepiscopul de Paris, Andre Vingt-Trois.

in discursul sau, Joel Mergui, presedinte al Consistoriului Central – organul reprezentativ al comunitatii evreiesti din Franta – a subliniat "necesitatea, datoria" reluarii acestui gen de ceremonie "pentru a nu ramane totul uitarii".

"Marturia dumneavoastra este un pas simplu impotriva negationismului", a adaugat acesta, adresandu-se supravietuitorilor deportarii, dupa ce a amintit ca 6 milioane de evrei au pierit in acest genocid.

Marele rabin al Frantei, Gilles Bernheim, a subliniat la randul sau importanta acestei comemorari, ca "lectie privind demnitatea omului occidental."

"Suntem aici pentru a demonstra clar ca proiectul nazist a lasat in urma atatia evrei ucisi", a mai spus el.

intre 1942 si 1944, circa 76.000 de evrei au fost deportati din Franta in lagarele mortii. in total, 6 milioane de evrei din Europa, dintre care 3 milioane de evrei polonezi au fost exterminati intre anii 1939 si 1945, peste un milion doar la Auschwitz – Birkenau, cel mai mare lagar de exterminare nazist, construit in Polonia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.