publicat în: Arhivă

Senatul afghan a condamnat eliberarea unui jurnalist afghan condamnat la blasfemie

Lacasuri Ortodoxe: din Kabul
Senatul afghan a condamnat eliberarea unui jurnalist afghan condamnat la blasfemie

Senatul afghan a condamnat astazi, luni 14 septembrie 2009, eliberarea unui ziarist afghan, condamnat la sfarsitul anului 2008, la 20 de ani de inchisoare pentru blasfemie, recent gratiat dupa doi ani de detentie.


Sayed Parwez Kambakhsh, in varsta de 24 de ani, a fost condamnat pentru blasfemie in data de 22 ianuarie 2008, cu pedeapsa capitala, de catre o instanta din Mazar-i-Sharif, provincia Balkh (Afganistanul de Nord). in 21 octombrie 2008, instanta de apel din Kabul a anulat sentinta, comutata la 20 de ani de inchisoare.

Jurnalistul, membru al minoritatii siite, a fost angajat de catre o publicatie locala, Jahan-e Naw (New World), in timpul studentiei.

Kambakhsh a fost arestat in 27 octombrie 2007, pentru distribuirea in Universitate, printre colegii sai din Mazar-i-Sharif, a unui articol "insultator la adresa islamului, printr-o interpretare eronata a versetelor Coranului" – conform actului de acuzare.

El a transcris articole cuprinzand o interpretare a Islamului, in special cu referire la statutul femeii, extrase de pe un blog iranian.

Senatul "si-a exprimat profunda ingrijorare si considera ca aceasta decizie este contrara valorilor islamice si legilor existente in aceasta tara" – s-a spus intr-o declaratie a Senatului.

Kambash trebuie sa isi ispaseasca pedeapsa si, fiind vinovat de apostazie si de ura fata de islam, trebuie sa fie pedepsit – spune senatul.

Camera superioara a parlamentului "recomanda insistent autoritatilor si presedintelui" sa nu mai acorde gratieri precum cea a jurnalistului, conform aceluiasi document.