Expozitie deschisa la New York: Sfanta Ucraina: Sfinte Icoane din secolele XI-XIX

Expozitie deschisa la New York: „Sfanta Ucraina: Sfinte Icoane din secolele XI-XIX”

In data de 18 iunie 2010, o expozitie intitulata „Sfanta Ucraina: Sfinte Icoane din secolele XI-XIX” a fost deschisa la Muzeul de Arta Biblica (MOBIA) din orasul New York, continand icoane din colectia Lavrei Kievo-Pecersk. Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Vladimir Sabodan al Kievului si al Intregii Ucraine a binecuvantat acest eveniment, ca parte a unui proiect expozitional international, cu numele de „Ucraina si Lumea”.


Proiectul se va derula din iunie 2010 pana In luna mai 2011, In trei muzee americane:

– Museum of Biblical Art (MOBIA) – New York,

– Meridian International Center – Washington,

– Museum of Art – Omahau.

Episcopul Aleksandr Dabinko de Pereiaslav-Kmelnitki, presedintele In functie al UOC (MP) DECR (Departamentul pentru Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei – Patriarhatul Moscovei) si egumena Serafima Sevcik, presedinta Departamentului Sinodal pentru Biserica si Cultura (MP) au participat la ceremonia de deschidere.

Proiectul este organizat de Ministerul Culturii si Turismului din Ucraina si de Fundatia Internationala pentru Arta si Educatie, Betesda MD, cu asistenta din partea Ambasadei Ucrainei In SUA si a Ambasadei SUA In Ucraina.

Expozitia cuprinde Icoane din centre importante ale Ucrainei, inclusiv din Volinia, Galicia, Kiev, Cernigov, Poltava, ceea ce permite urmarirea evolutiei artei iconografice din perioada post-bizantina, si anume de la Inceputurile conturarii unui stil national, pana la epoca barocului, printr-o varietate de Icoane autentic ucrainene.

Sunt Icoane ale Mantuitorului, ale Maicii Domnului, ale celor mai cunoscuti Sfinti, dar si renumite Icoane facatoare de minuni din Ucraina, conform agentiei ruse Noua Regiune-2.

Expozitia include si alte obiecte (artefacte), precum: cruci, potire, chivoturi, vesminte liturgice si carti de cult Imbracate In metale pretioase, prezentate cu scopul Intelegerii ritualurilor de cult si a traditiilor Bisericii Ortodoxe, dar si a importantei conservarii patrimoniului cultural national.

In total, expozitia cuprinde 77 obiecte de muzeu: 64 din colectia nationala istorico-culturala Kievo-Pecersk, si 13 din colectia Muzeului National din Lviv. Obiectele sfintite legate de Lavra Kievo-Pecerska formeaza un grup aparte.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.