Icoana Imblanzirea inimilor impietrite, fara cele 7 sageti, la Duminica Tuturor Sfintilor

Icoana „Imblanzirea inimilor impietrite”, fara cele 7 sageti, la Duminica Tuturor Sfintilor

O alta Icoana „Imblanzirea inimilor Impietrite”, pe langa cea cunoscuta si sub numele de „?apte Sageti” (13 august), este cea sarbatorita In Duminica Tuturor Sfintilor.


Spre deosebire de Icoana din 13 august, In care 7 sageti strapungeau inima Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, potrivit profetiei de la Luca 2/35, cealalta Icoana Il reprezinta pe Sfantul Duh In inima Preacuratei Fecioare, alaturi de Crucea Mantuitorului.

Este deci alaturi de ea Mangaietorul, Care a ajutat-o sa poarte durerea Crucii Fiului sau, pe Care L-a vazut rastignit.

Cu Maica Domnului, In Icoana, este si Pruncul Hristos, amandoi, Maica si Fiu, purtand coroana si stand deasupra unor usi Inchise.

De jur Imprejur, de dimensiuni mai mici, Ingeri, sfinti si sfinte, iar Mantuitorul – Prunc binecuvinteaza cu mana dreapta, In timp ce cu stanga tine Evanghelia.
Lumina si blandetea suprafireasca de pe fata Maicii si a Fiului sunt un indiciu pentru explicatia usilor din Icoana: aceasta este calea spre Imparatia Cerurilor, purtarea Crucii de catre fiecare crestin, sub obladuirea harului Sfantului Duh, Impreuna cu Hristos.

Icoana este sarbatorita la 28 mai si la Duminica Tuturor Sfintilor.

©Cercetare si redactare Lacasuri Ortodoxe: Mirela Sova

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 20/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.