Icoana Maicii Domnului a Acatistului (27 martie, 10 octombrie, 12 ianuarie)

Icoana Maicii Domnului a Acatistului

Cantec in timpul incendiului

Aceasta Icoana, situata pe iconostasul bisericii manastirii Hilandar de la Muntele Athos, este cunoscuta pentru o minune Intamplata In anul 1837. In timpul unui incendiu izbucnit, calugarii au Inceput sa cante Acatistul Maicii Domnului, Inaintea Icoanei.


Icoana Maicii Domnului a Acatistului

Focul nu s-a extins, si Icoana a ramas neatinsa. Istoricul ei, Inainte de aceasta data, nu este mentionat In scrieri. Se presupune ca Icoana este legata de Sfantul Sava al Serbiei, fondatorul manastirii.

Icoana este de tipul „Eleousa”, iar In jurul Maicii Domnului si al Pruncului sunt Infatisate scene ale Acatistului Nascatoarei de Dumnezeu.

Icoana Maicii Domnului a Acatistului

Exista mai multe icoane care poarta acest nume, „a Acatistului”. Una dintre ele se afla la manastirea Dionisiu, sarbatorita la 27 martie, iar alta la manastirea Zografu, 10 octombrie.

Icoana de la Hilandar este pomenita In sinaxarele ruse la 12 ianuarie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.