publicat în: Arhivă

Icoana Maicii Domnului Sporitoarea granelor, 15 octombrie

Bucura-te, ceea ce ne hranesti cu Painea Vietii!

„Toata nadejdea noastra la tine o punem, Maica lui Dumnezeu, si in necazurile noastre la sfanta ta icoana Sporitoarea granelor cu osardie alergam si, asteptand sa primim de la tine harica mangaiere si ajutorare in vremea restristei si saraciei noastre, strigam tie: Bucura-te, Preamare vistierie a milostivirii…!” (icosul 8 din Acatistul Maicii Domnului „Sporitoarea granelor”)


Icoana „Sporitoarea granelor” („Prosperess of Loaves”, „Sporitelnitsa Khlebov”) a fost pictata cu binecuvantarea Avvei Ambrozie de la Optina (10 octombrie 1891), care a avut inspiratia de a contribui la aparitia unei icoane inedite a Maicii Domnului.

Astfel, batranul staret si fondator de manastiri, a cerut egumenei Hilaria de la manastirea Bolkov in 1890 sa-i trimita o icoana in care Maica Domnului sa fie reprezentata pe norii cerului, cu mainile intinse spre binecuvantare, iar la picioarele ei sa se afle un camp de secara, pe jumatate legat in snopi. Daca pentru prima parte a icoanei, cu Maica Domnului pe nori, Sfantul Ambrozie a avut ca model o icoana a Tuturor Sfintilor din manastirea Bolkov, pentru partea de jos a icoanei nu exista un model prealabil. Granele binecuvantate sunt, deci, cu totul originale.

Nu intamplator Avva Ambrozie a dorit aparitia si popularizarea rapida a acestei icoane. De mic, cinstea in mod deosebit sarbatorile Maicii Domnului, prin priveghere de toata noaptea, participare la sfintele slujbe si intetirea rugaciunilor pe parcursul intregii zile.

Icoana „Sporitoarea granelor” a fost daruita de Sfant manastirii de maici Kazan din satul Samordino, provincia Kaluga (inchinata icoanei Maicii Domnului „Kazan”), unde el s-a retras in ultimul an de viata. Asa se putea si inchina icoanei, pe care a considerat-o de la inceput ca ajutatoare a celor ce muncesc, spre a-si vedea rodul muncii. Staretul Ambrozie s-a preocupat de stabilirea unei date de pomenire a icoanei „Multiplier of Wheat”, la 15 octombrie, ca si de intocmirea unui Acatist al icoanei, caruia i-a compus un refren deosebit:

„Bucura-te, Ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! Da-ne si noua, nevrednicilor, roua harului tau si aratata fa milostivirea ta!”

Mai mult, s-a ingrijit de realizarea mai multor copii ale icoanei, pe care le-a trimis atat fiilor sai duhovnicesti din alte manastiri, cat si in lumea laica. Bolnav, la pat, el asculta Acatistul icoanei „Sporitoarea granelor” („La Moissoneuse”, „Enhancer of the Grain Harvest”, „She Who Ripens the Grain"), cantat de maicute. Dupa cum precizeaza textul Acatistului, cererile credinciosilor inaintea acestei icoane nu se limiteaza la painea zilnica si la indestularea pamanteasca, ci se continua cu „roua harului” si „Painea Vietii”.

Prima minune savarsita de icoana s-a intamplat cu putin timp inainte de moartea Batranului Ambrozie, in 1891, cand Rusia trecea printr-o foamete, datorata in special manei granelor (indeosebi a secarei). Insa, in mod miraculos, tinutul Kaluga si terenurile manastirii Samordino au fost ferite de dezastru, aflandu-se chiar in prosperitate.

O copie a icoanei, trimisa de un ucenic al Sfantului Ambrozie, catre manastirea Piatnita (tinutul Voronezh), s-a dovedit si ea facatoare de minuni, intrucat seceta si foametea au fost stopate odata cu venirea icoanei in tinut si cu o slujba de cerere inaintea acesteia.

O alta minune a fost considerat si faptul ca Sfantul Ambrozie a trecut la Domnul in data de 10 octombrie, fiind inmormantat pe 15 octombrie, in ziua stabilita de el spre cinstirea icoanei „Sporitoarea granelor”.

Inainte de a muri, Avva a fost intrebat: „Parinte, cui lasi manastirea, daca pleci?” „Imparatesei Cerului”, a raspuns.

„…Pe saraci si nevoiasi hraneste-i, batranetile sprijina-le, pe copii creste-i si pe toti intelepteste-i sa strige fara incetare catre Domnul: Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi!” (din rugaciunea Acatistului Maicii Domnului „Sporitoarea granelor”, a carei icoana este cinstita in Biserica Ortodoxa Rusa la 15 octombrie).