Icoana Maicii Domnului Myrtidiotissa (Din pomul de mirt), 24 septembrie

maica domnului din mirt 24 septembrie Nasterea minunii, prin ruga care se ridica la Cer

Aflata in cursul sec. XiV de un pastor, intre ramuri de mirt din locul numit Myrtide (in insula greceasca Kitera), Icoana Myrtidiotissa a Maicii Domnului este cinstita in sinaxarele ortodoxe straine la 24 septembrie, ziua cand a fost gasita. O alta pomenire a icoanei se face la Adormirea Maicii Domnului (15 august), iar o procesiune ampla cu aceasta are loc in decursul Saptamanii Luminate, prin toate localitatile insulei, spre ocrotire si belsug.


icoana mirtidiotissa si sfanta tecla 24 septembrie

De altfel, foarte multe icoane facatoare de minuni grecesti au fost descoperite intre ramuri de copac, pazite acolo de secole, chiar din timpuri iconoclaste, spre a fi cinstite de urmasi.
De la inceput icoana s-a dovedit facatoare de minuni. Maica Domnului insasi s-a aratat acelui pastor, indemnandu-l sa caute icoana ei. Gasind-o, acela a dus-o in coliba sa. De trei ori la rand icoana a disparut, fiind aflata in ziua urmatoare, la locul initial, in mirt.

Pastorul a ridicat o mica biserica din lemn pe locul mirtului, care s-a pastrat pana astazi. Langa ea, ulterior, s-a zidit o biserica mare, a manastirii „Panaghia Myrtidiotissa”, icoana devenind ocrotitoarea insulei.

Intre minunile consemnate de localnici, se numara stoparea unei epidemii de ciuma, primirea de bani neasteptati pentru nevoile manastirii icoanei, de catre staretul Agantanghel (sec. XiX) in repetate randuri, salvarea muncitorilor bisericii din diferite accidente.

Una dintre cele mai impresionante minuni s-a petrecut in sec. XVi, cu paraliticul Teodor Kumprianos, descendent al pastorului ce a gasit icoana Mirtidiotissa. Acesta isi dorea foarte mult sa participe la sarbatorirea icoanei din 24 septembrie, insa nu se putea ridica din pat. Ani de-a randul a trimis pe cineva din familie in locul lui, la manastire, spre inchinare, sperand ca macar o data in viata sa ajunga si el. Intr-un an, rudele l-au purtat pe targa pana la biserica, de 24 septembrie. in timpul privegherii, s-a auzit un zgomot puternic venind dinspre mare. Crezand ca vin piratii, toti credinciosii au fugit, uitand sa-l ia si pe Teodor. El a ramas singur cu icoana, neputandu-se deplasa. Astfel ca a tasnit din inima sa ruga fierbinte, de a fi ocrotit si el. O asemenea rugaciune a strapuns cerurile, si indata s-a auzit voce din icoana care i-a spus: „Ridica-te si fugi!”

Teodor s-a ridicat si… a fugit. i-a ajuns din urma pe ceilalti, care s-au dezmeticit, intelegand ca nu vine vreun pirat…, dimpotriva, a fost mila Maicii Domnului revarsata spre cel credincios si rabdator.

Icoana este purtata in procesiune si fara data fixa, la vreme de seceta. intr-un an, un turc i-a observat pe crestinii ce se rugau pentru ploaie, cu icoana pe camp. El a promis ca le va da bratara sa cu diamante, daca vor reusi sa aduca ploaie in tinut. La sfarsitul rugaciunilor preotilor, s-a pornit o ploaie in rafale, iar bratara turcului celui bogat a ramas atarnata la icoana, ca semn de incredintare in fata minunii.

Copiile icoanei Mirtidiotissa cuprind ramurele de mirt. Uneori, langa Maica Domnului Cea din Mirt este infatisata Sfanta Tecla, sarbatorita in aceeasi zi, de 24 septembrie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.