Sfanta Mucenita Varvara in Salina – Ocnele Mari

Sfanta Mucenita Varvara in Salina - Ocnele Mari

Salina Ocnele Mari

In localitatea Ocnele Mari In luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salina deschisa circuitului turistic din judetul Valcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri sub cota marii – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Sfanta Mucenita Varvara in Salina - Ocnele Mari

In cadrul parcului de agrement din salina pe langa bisericuta cu hramurile „Sfantul Gheorghe” si „Sfanta Varvara” unde credinciosii Isi pot gasi linistea sufleteasca, este deschis publicului si un muzeu In care se regasesc atat exponate specifice mineritului cat si obiecte ce tin de istoria bogata a localitatii, precum si un restaurant, magazine de suveniruri, o baza sportiva (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) si spatii de joaca pentru copii.
La aceasta sarbatoare ortodoxa au participat autoritati locale si centrale, angajati ai salinei, preoti si credinciosi din parohiile vecine si numerosi turisti din tara.

Sfanta Mucenita Varvara in Salina - Ocnele Mari

Sfanta Mucenita Varvara

Sfanta Mucenita Varvara a trait pe vremea Imparatului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui pagan cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o tinea sub paza, Intr-un turn Inalt, din pricina marii ei frumuseti trupesti. Fecioara aceasta credea In Hristos si n-a vrut sa-si ascunda credinta de tatal ei. Odata, cand tatal ei a spus sa se faca doua ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se faca trei. Intrebata fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a raspuns ca a facut trei ferestre In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. La auzul acestor cuvinte tatal ei s-a repezit Indata cu sabia sa o omoare, dar sfanta a fugit si s-a ascuns Intr-o stanca ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus In munti. Tatal ei a urmarit-o si a gasit-o; a luat-o de cosite si a dat-o domnului tarii aceleia. Inaintea acestuia, Sfanta Varvara a marturisit pe Hristos si a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuita In multe feluri si In sfarsit ucisa cu sabia de tatal ei, cu mainile lui. Se spune ca tatal ei, dupa ce a ucis-o, a fost lovit de trasnet pe cand cobora din munte si a murit.(Sinaxar)
Sfanta Mucenita Varvara este protectoarea minerilor si a constructorilor crestini ortodocsi.

Sfanta Mucenita Varvara in Salina - Ocnele Mari

Astazi, 4 decembrie 2010, In ziua praznuirii „Sf. Mucenite Varvara”, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, alaturi de Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, si de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca In biserica din Salina – Ocnele Mari, care si-a serbat ocrotitoarea.

Sfanta Mucenita Varvara in Salina - Ocnele Mari

Sfanta Mucenita Varvara in Salina - Ocnele Mari

Bisericuta cu hramurile „Sfantul Gheorghe” si „Sfanta Varvara” a fost amenajata In aceasta salina de catre Exploatarea Miniera Valcea si Primaria Ocnele Mari, cu largul concurs al parintelui Petre Veteleanu din Parohia Traistari, de care apartine acest sfant lacas.
Sfanta Mucenita Varvara in Salina - Ocnele Mari

Sfanta Mucenita Varvara in Salina - Ocnele Mari

Raspunsurile la strana au fost date de Corala „Sfantul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Ramnicului condusa de Prof. Cristian Marian Stroie – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.