publicat în: Arhivă

În Biserica Icoanei Smolensk a Maicii Domnului: prima Sfântă Liturghie, după 85 de ani…

Biserica “Icoana Smolensk a Maicii Domnului”, din satul Klyachino (regiunea Verkhny Ulson), din Tatarstan, s-a bucurat de primele semne ale vieții spirituale, după 85 de ani, odată cu oficierea Sfintei Liturghii, în ziua sărbătorii patronale, pe 10 august 2018.

Satul a fost lăsat să se prăbușească treptat, sub dominația sovietică, iar biserica a fost închisă și distrusă parțial, potrivit informațiilor (și foto) oferite de Mitropolia Tătărstanului, din Biserica Ortodoxă Rusă.

Sfânta Liturghir a fost oficiată de Arhiepiscopul Vladimir Chibirev și de alți clerici locali care au contribuit la relansarea vieții liturgice în acest sat. Aproximativ 50 de credincioși ortodocși din Klyachino și din alte sate au participat la Sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie a fost urmată de o Slujbă de Mulțumire și de o Procesiune în jurul bisericii.

Toți credincioșii au fost apoi invitați la o agapă.

În satul Klyachino a existat o parohie pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. O biserică din piatră, cu un singur altar, a fost construită în 1848, iar un turn de clopotniță, tot din piatră, a fost finalizat în 1882. În 1904, parohia avea 1 336 de enoriași înregistrați.

Deși biserica a fost distrusă parțial în timpul perioadei sovietice, două cruci au fost păstrate de locuitorii locali. Biserica a rămas în ruină pentru mai mult de 80 de ani, până când sătenii au decis să o refacă, în 2016. Se speră că și clopotele bisericii vor răsuna din nou, în curând.