NASA, acuzata ca finanteaza ilegal Teologia, din fonduri de stat

Fundatia anti-religioasa “Eliberare de Religie”, care sustine ca “promoveaza separarea intre Biserica si Stat”, si-a exprimat puternic dezacordul cu privire la ceea ce aceasta consideră a fi: “subvenție” de un milion de dolari, acordată de NASA, Centrului de Cercetare Teologică, începand din luna mai 2015. Suma a fost destinata efectuarii unei anchete disciplinare asupra implicațiilor sociale ale astrobiologiei. Ancheta ar trebui sa cuprinda studii legate de originea vietii, viitorul vieții, evoluția vieții și prezenta vietii în Univers.

Fundatia americana a mai trimis deja o scrisoare pe aceasta tema, în 2016. Principala ei remarca a fost aceea că scopul principal al grantului parea a fi de fapt unul teologic și, astfel, religios. Centrul de Cercetări Teologice se bazeaza ideologic pe Teologia Creștină. Fundatia ateista a invocat argumentul potrivit căruia subvenția ar fi fost în mod evident una neconstituțională. Iar protestul fundatiei porneste de la faptul că finanțarea guvernamentală a unui astfel de studiu teologic, sustinand ca studiul teologic ar fi de fapt unul stiintific, sau ca teologia ar fi stiinta, creează o relatie

nedorită între Biserică și stat.

După ce a fost acordată prima tranșă de bani, Fundatia in cauza a solicitat NASA să nu mai aloce si alte fonduri pentru dezvoltarea acestui proiect. Mai mult, s-a invocat faptul că unul dintre sponsorii acestui proiect este Fundația John Templeton – organism cunoscut pentru predilecția sa privind finanțarea proiectelor care promovează suprapunerea intre știință și religie.

Fundatia nu s-a oprit, insa, la trimiterea acestei scrisori. O noua solicitare a fost depusă la nivelul institutiilor de control guvernamentale, pentru ca acestea să afle mai multe despre grantul NASA. Ancheta a arătat că Centrul de Cercetări Teologice a angajat un total de 11 teologi și un om de știință. Dintre cei 11 teologi, 10 erau creștini. Alegerea acestor angajați nu ar mai fi fost o problemă, dacă ei ar fi intreprins o activitate laică. Insa, cu toate acestea, Fundatia ateista a indicat ca angajatii la proiect aveau incluse in lista lucrărilor propuse: Generarea de “Răspunsuri creștine” la studiile științifice efectuate asupra moralității; Relatia intre Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel si subiectul astrobiologiei; Dezvoltarea de noi modele de interpretare biblică; Legatura intre teologia creștina si descoperirile probabile ale astrobiologiei; Înțelegerea modului în care astrobiologia influențeaza mantuirea etc.

Andrew Siedel, avocatul personal al Fundatiei, a trimis o scrisoare Penelopei Boston, directorul Institutului de Astrobiologie NASA, spunându-i că NASA nu poate finanța in mod legal Teologia. El a subliniat că, in SUA, Curtea Supremă a declarat în mod clar că acțiunea de refuzare a unui grant pentru orice subiect teologic nu poate fi numită discriminare religioasă conform primului amendament constitutional. Fundatia și-a exprimat, intre altele, tristețea că NASA s-a îndepărtat de calea sa științifică.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.