publicat în: Arhivă

Relatiile dintre catolici si evrei nu au fost niciodata mai bune!

Relațiile dintre catolici și evrei “nu au fost niciodată mai bune”, a declarat, ieri, liderul Congresului Mondial Evreiesc (WJC), Ronald Lauder.

Lauder s-a întâlnit cu Papa Francisc, ieri dimineata, ca parte a celei de-a 50-a aniversari a Nostra Aetate, declarația cu care Conciliul Vatican II a revoluționat relațiile cu evreii și alte religii necreștine. Contribuind la un climat de colaborare și înțelegere – a adăugat reprezentantul evreiesc – un “rol excelent” este jucat de Papa Francisc.

Cu privire la problema conflictului din Orientul Mijlociu, Lauder a spus: “Acesta este un moment potrivit, pentru ca palestinienii și israelienii să reia negocierile, cât mai curând posibil și fără precondiții”.

“Nu există nicio îndoială că, fără soluția a două state, nu va fi pace”, a adăugat el, într-o conferință de presă tinuta la Roma.

În opinia sa, atât Președintele israelian Benyamin Netanyahu, cat și liderul Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, sunt gata să reia discuțiile. Lauder a spus că a avut contacte cu amandoi, recent.

“Eu nu pot să vă spun”, le-a declarat el jurnalistilor, conform Ansa, “că discuțiile vor fi reluate”.

“Pot sa va spun, doar, că ar putea și ar trebui să fie reluate în curând”, dacă nu la Paris – despre care Lauder a spus ca Abbas l-ar exclude – atunci poate la Viena.

Lauder a prezidat o întâlnire de două zile, la Roma, a 150 reprezentanți ai evreilor din întreaga lume. Congresul Mondial Evreiesc reprezintă 100 de țări din intreaga lume și 14,2 milioane de evrei.