DELTA DUNARII – 8 IULIE: sute de turisti, in zi de mare sarbatoare (video)

Se împlinesc 7 ani, de când cele mai vechi moaște ale unor sfinti, descoperite la noi în țară, au fost aduse pe locul în care se ridică astazi Mânăstirea Halmyris, în imediata apropiere a sitului arheologic Halmyris – o fostă Basilică Episcopală, datată din anul 290 dupa Hristos.

Mânăstirea Halmyris – Murighiol, Tulcea – își serbează in data de 8 iulie, hramul: Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul.

Ca în fiecare an, câteva zeci de autocare, cu credincioși din toate colțurile țării, sunt așteptate la Halmyris. Moaștele celor doi Sfinți Mucenici, doctori fără de arginți, vor fi scoase în procesiune din demisolul Mânăstirii, spre baldachinul special amenajat în curtea generoasă a Mânăstirii, în apropiere de scena pe care va fi savârșită Sfânta Liturghie Arhierească, astfel încât aceasta să poată fi urmărită de toți credincioșii prezenți. Slujba din acest an va fi săvârșită de mai mulți Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, printre care: IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, IPS Casian, Arhiepiscop al Dunarii de Jos si PS Visarion, Episcop al Tulcei – înconjurați de zeci de preoți și diaconi, conform unei informatii oferite Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, de catre staretul acestei manastiri.

Mânăstirea Halmyris este încă în construcție, lucrarile concentrandu-se în prezent asupra partii superioare. Biserica de la demisol, care adăpostește Moaștele intregi ale celor doi Sfinți Mucenici, este deja finisată de mai mulți ani. In aceste zile, conform informatiilor pe care ni le-a oferit la fata locului, cu cateva ore in urma, staretul sfintei manastiri, Pr. Protos. Iov, “s-a incheiat etapa de turnare a grinzii de beton peste nivelul 2 de zidarie si a placii de beton aflate la partea inferioara a cafasului, si s-a realizat, de asemenea, un sistem de sustinere interior, mai degraba de tip planseu de lemn, decat de schela, destul de laborios si care a presupus multa cherestea, pentru usurarea accesului la acest nivel, al lucratorilor care se vor ocupa de ridicarea nivelului trei de zidarie”.

Mânăstirea se află la ieșirea din Murighiol, județul Tulcea, în Delta Dunării, la doar cațiva zeci de metri de brațul Sfântul Gheorghe al Dunării – un tarâm care, în această perioadă, se bucură de prezența a nenumarați turiști din străinătate și din țară, hramul Sfintei Mânăstiri marcând, cu siguranță, vacanța acestora.

Fosta Basilica istorică, descoperită de echipa de arheologi condusă de Prof. Mihail Zahariade, inconjurată de zidurile originale ale Cetății Halmyris de altădată, stă marturie a două milenii de credință creștină împartășită de cei aflați pe aceste meleaguri.

Mai multe despre aceasta sfanta manastire si despre cei doi mari sfinti, Episctet si Astion, puteti afla vizitand cele doua siteuri web oficiale care le sunt dedicate, realizate si intretinute gratuit de Serviciul specializat NETCreator [https://www.netcreator.ro] :

www.manastireahalmyris.ro [https://www.manastireahalmyris.ro]

[https://​www.sfintiiepictetsiastion.ro​] ​ www.sfintiiepictetsiastion.ro ​ [https://www.sfintiiepictetsiastion.ro​]

[https://www.sfintiiepictetsiastion.ro​] De asemenea, in articolul de fata puteti urmari un film realizat de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, cu ocazia aducerii definitive a sfintelor moaste in aceasta manastire, in urma cu mai multi ani – film premiat cu Locul I – Cel mai Vizionat Film al Anului, in cadrul Festivalului laic de Film Scurt “Alba Iulia 2008”, organizat de Marius Moga senior.

Ca in fiecare an (incepand din 2008), Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe va transmite video, in direct, Slujba Utreniei si Slujba Sfintei Liturghii, la Sarbatoarea Sfintilor Mucenici Epictet si Astion.(Foto: Lacasuri Ortodoxe, 2 iulie 2015)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.