Preoti implicati in protestele din Armenia

In cadrul protestelor care au loc pe strazile Armeniei, participa si preoti, pentru a evita ciocnirile, conform Blagovest-info.

Pe unele dintre bulevardele principale din Erevan au avut loc proteste în masă, in aceste zile, printre oameni putand fi vazuti si preoti armeni. In fruntea clericilor s-a aflat Episcopul Bagrat Galstanyan.

Episcopul Galstyan si-a facut aparitia pe aceasta scena, după cum le-a explicat reporterilor, “pentru o societate sănătoasă”. Cu toate acestea, el a refuzat sa comenteze in legatura cu viziunile sale asupra protestului. Clericul a subliniat ca vede msiiunea sa doar ca pe o actiune in prevenirea ciocnirilor dintre protestatari și poliție.

Cetățenii armeni au pornit un protest in urma unor masuri adoptate recent, privind serviciile publice, printre care si ridicarea tarifelor la electricitate cu aproximativ 17%.

Demonstratiile au inceput în capitala Armeniei, in Piața Libertății, de pe 19 iunie. Negocierile agenților de aplicare a legii, cu protestatarii, n-au ajuns la niciun rezultat. Ulterior, dupa o avertizare, poliția a lansat o represiune asupra demonstranților, folosind tunuri cu apă. 240 de persoane au fost reținute, 25 au fost rănite.

In seara zilei de 23 iunie, la locul de protest, au început să se adune mai mulți oameni, care cereau eliberarea celor retinuti – majoritatea tineri sub 30 de ani. La protestele recente au ajuns, astfel, sa participe in jur de 12 000 persoane, protestatarii construind baricade din pubele de gunoi și refuzand sa se mute în altă parte a orașului.

Clericii s-au alaturat scuturilor umane, între baricade și politisti. S-a ajuns la un acord între părți, privind respectarea ordinelor și nefolosirea forței. Demonstranții sunt gata să ramana acolo pana cand Președintele tarii sau Primul-Ministru retrage decizia de majorare a tarifelor la electricitate. Astfel, ei subliniază în mod constant că protestul nu are niciun fundament politic, ci doar un caracter social, și nu permit în rândurile lor politicieni sau oameni din mass-media.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.