Software special pentru descifrarea automata a scrierilor din perioada Primului Templu

Cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv (UTA) dezvolta in aceasta perioada un software (program de calculator) care poate citi scrierile israeliților din urmă cu peste 2.600 de ani, conform Haaretz, citat de Serviciul specializat in crearea de software la comanda, site-uri web si servicii de gazduire web NETCreator [https://www.netcreator.us] .

Proiectul a fost început de către profesorul de arheologie al Universitatii, Israel Finkelstein, si de profesoara de fizica Eliezer Piasetsky, in urma cu 6 ani. De atunci, cercetatorii au apelat la ajutorul expertilor in domeniu, arheologilor și matematicienilor.

În centrul acestui proiect ambițios se afla descifrarea inscriptiilor din perioada Primului Templu. În timpul perioadei Primului Templu (1000 – 586 î.e.n.), când babilonienii au distrus Ierusalimul și Templul, israeliții au pastrat de multe ori înregistrări administrative și militare, pe bucăți de ceramică – ostraka – cu cerneala. Scrierea paleo-ebraica era folosita de către israeliți în această perioadă.

În mod normal, epigrafistul, un specialist în descifrarea și analiza inscripțiilor, ar transcrie o inscripție, dupa capacitatea lui de a desena de mana. Aceste desene sunt bazate pe ceea ce vede epigrafistul și, prin urmare, depinde de un proces de interpretare.

Prin crearea unui program de calculator care poate recunoaște și transcrie literele de mana paleo-evreiesti, cercetatorii spera sa reduca erorile umane și sa dezvăluie aspecte ale inscripților, care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.