STIRI Ucraina | Persecutiile asupra ortodocsilor trebuie sa inceteze!

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a reînnoit apelul său de incetare a vărsarii de sânge în Ucraina și a persecutarii membrilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei. “Toată populația civilă din Donbas suferă in urma dezastrului umanitar și a conflictului armat de acolo, împreună cu membrii devotați ai Bisericii noastre, ale cărei parohii și mănăstiri alcătuiesc majoritatea comunităților religioase din regiune”, a declarat Patriarhul, intr-o adresare catre clerici, in aceste zile. Mai mult de 60 de biserici ortodoxe au fost distruse in timpul bombardamentelor indreptate asupra eparhiilor de Donețk și Horlivka, cel puțin 15 dintre ele fiind complet distruse, a spus liderul Bisericii. Au existat cazuri în care rachetele au lovit bisericile în timpul slujbei, ucigand și rănind enoriași. Ostilitățile au dus la uciderea protopopului Pavel Zhuchenko, protopopului Vladimir Kreslyansky si a preotului Gheorghi Nikishov. “Mi s-au adus la cunostinta amenințările – și, în unele cazuri, amenințările cu moartea – la adresa a cel puțin zece clerici ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Aceste regiuni, în care gruparile naționaliste au fost cele mai active, au inregistrat acte de vandalism, incendieri de biserici, distribuiri de pliante și de afișe care incită la ură etnică și religioasă”, a spus Patriarhul. Între timp, organizațiile schismatice, în primul rând Patriarhia auto-proclamata a Kievului, au încercat să profite de situația dificilă, a declarat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse. “Numai anul trecut, schismaticii au confiscat ilegal cel puțin 18 biserici, in Rivne, Vinnytsya, Ternopol, Lvov și alte regiuni. Trebuie menționat faptul că au existat multe încercări nereușite de a se profita de biserici, care atestă nu numai insistenta schismaticilor, ci, de asemenea, curajul și fermitatea credinței creștinilor ortodocși din Ucraina”, a spus Patriarhul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.