STIRI Grecia | Valentine’s Day, serbata langa Moastele Sfantului Valentin

Municipalitatea din Lesbos a comemorat Ziua Îndrăgostiților, cu o serie de evenimente, la Biserica Metastasis a Maicii Domnului, din Mytilene, unde se afla sfintele moaște ale Sfantului Valentin, conform Greek Reporter.

Poșta greacă și municipalitatea din Lesbos, unde sfintele moaște se afla din anul 1907, au emis o serie de timbre și de plicuri comemorative speciale si monede, in cinstea Sfantului Valentin, care vor călători în jurul lumii.

Sfantul Valentin (Valentine’s Day) nu este menționat nicăieri în calendarul liturgic ortodox rasaritean. Biserica Ortodoxă Greacă le propune iubitorilor sai, insa, sa serbeze aceasta zi, cu 24 de ore mai inainte, adica pe 13 februarie, în memoria Sfinților Aquila și Priscila.

Sfanta Priscilla este oarecum legata de Sfântul Valentin, fiindca trupul decapitat al Sfantului Valentin a fost îngropat în catacomba bisericii Sfânta Priscilla, în anul 270.

Papa Sfânt Ghelasie l-a canonizat pe Sfantul Valentin în anul 496 și martiriul său a fost deosebit de respectat și cinstit de către Biserica Romano-Catolică. Locul odihnei sale vesnice a fost schimbat, insa, în anul 1815, când Papa a donat moaștele unui preot nobil italian.

Cu toate acestea, în 1907, moaștele Sfântului Valentin au ajuns în Mytilene, la Biserica romano-catolică a Maicii Domnului. Se pare că, după moartea preotului italian, unul dintre descendenții lui a moștenit sfintele moaște și a migrat in insula Lesbos. La acea vreme, insula avea o comunitate înfloritoare, de creștini catolici vest-europeni.

Moaștele Sfântului Valentin au rămas acolo până în 1990, când au fost transferate in Atena, în Biserica Sfinților Francisc și Clara, a comunității italiene. În 2014, au fost transferate la Mytilene, din nou.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.