STIRI | Transportatorii rutieri din Romania au de acum un sfant ocrotitor: Sfantul Mucenic Hristofor

Ieri, în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Între hotărârile adoptate, conform Patriarhiei, se mentioneaza si cea de declarare a ocrotitorului (patronului spiritual) al transportatorilor rutieri din România [https://www.lacasuriortodoxe.ro/press-office/comunicate/956-info-trafic-starea-drumurilor-aeroporturilor-cailor-ferate-transporturilor-navale-aerian-feroviar-rutier-romania.html] .

Astfel, la cererea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România [https://www.lacasuriortodoxe.ro/press-office/comunicate/956-info-trafic-starea-drumurilor-aeroporturilor-cailor-ferate-transporturilor-navale-aerian-feroviar-rutier-romania.html] , Sfântul Mucenic Hristofor (serbat pe 9 mai) a fost declarat ocrotitor (patron spiritual) al transportatorilor rutieri din România.

In lumea romano-catolica, Sfantul Hristofor era vazut drept ocrotitor al calatorilor si pazitor de moartea neasteptata, inca de pe la sfarsitul Evului Mediu.

Sfantul Hristofor apare in icoanele ortodoxe, de multe ori, ca un barbat obisnuit care Il poarta in spate pe Pruncul Hristos, peste o apa. Traditia aminteste ca Sfantul Hristofor facea acest lucru, ajutand oamenii sa traverseze apa, intrucat avea o inaltima mai mare decat a celorlalti. Acesta mai apare reprezentat, insa, in icoane, ca avand un cap de caine sau de miel, sau ca purtand un cap de caine pe o tava. Reprezentarea in cauza face referire la infatisarea acestui sfant, despre care se stie ca ar fi avut un chip infiorator, asemenea membrilor unor triburi africane, din care se crede ca el s-ar fi tras, cunoscute pentru comportamentul bland si bun, in ciuda infatisarii hidoase a membrilor lor.

Traditia mai spune, insa, facand referire la chipul infricosator al Sfantului Hristofor, ca acest chip s-ar fi datorat rugaciunilor insistente ale sfantului, de a-i fi luata frumusetea exceptionala pe care ar fi avut-o nativ, pentru a nu sminti pe nimeni prin aceasta.

Hristofor a trait in jurul anilor 250 – 308.

Se spune ca toti cei care vad icoana Sfantului Mucenic Hristofor intr-o zi, nu vor muri de moarte rea in ziua respectiva, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.