publicat în: Arhivă

Patriarhul Bartolomeu: Condamnam orice act de terorism, anti-semitism si xenofobie

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual a peste 300 de milioane de credincioși ortodocși din întreaga lume, a parasit, in ziua de 27 mai, Israelul, după întâlnirile cu succes cu Papa Francisc.

Inainte de a parasi Tara Sfanta, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a întâlnit cu conducerea israeliana și palestiniana.

Patriarhul Ecumenic a vizitat Yad Vashem, unde a depus o coroană de flori și s-a rugat pentru victimele Holocaustului.

Pe scurt, declarația sa arata ca: “pentru unii, Holocaustul pare a fi o poveste din trecutul îndepărtat. Cu toate acestea, încă nu s-a vindecat complet. Ce este mai tragic, este faptul că nu am înțeles pe deplin lecțiile acestui eveniment unic în istoria lumii…”

Condamnăm orice act de terorism, anti-semitism și xenofob. Trebuie să mărturisesc public că o crimă împotriva credincioșilor de orice credință, este o urâciune în fața lui Dumnezeu.

Ulterior, Sanctitatea Sa a fost primit de Primul-Ministru Benjamin Netanyahu, la Oficiul Primului Ministru, și s-a întâlnit cu Președintele Israelului, Shimon Peres, la reședința oficială a acestuia. Sanctitatea Sa a mai călătorit la Ramallah, pentru a-l vizita pe Președintele Mahmoud Abbas – Autoritatea Naționala Palestiniana.

Sanctitatea Sa a declarat: “am fost încântat că, atât Președintele Peres, cat și Președintele Abbas, au acceptat invitația fratelui nostru, Papa Francisc, de a vizita Vaticanul, în scopul reflectarii asupra unei inițiative de pace. Va asiguram ca rugăciunile noastre sincere ii vor însoți în călătoriile si actiunile lor”.

Patriarhul Ecumenic a parasit Israelul, pentru Istanbul, de pe Aeroportul Ben Gurion.