Sfântul Cuvios Monah Mucenic Damian din Filoteu

Sfântul Cuvios Monah Mucenic Damian din Filoteu a fost ucenic al Sfântului Dometie (7 august). Era din satul Richovon (Merichovon) de lângă Agrapha. S-a dus pe Muntele Athos înca de când era tânăr, şi a primit haina monahală în Mânăstirea Filoteu. După ce a petrecut ceva timp acolo, s-a retras la un schit sub îndrumarea unui bătrân pe nume Dometie.

După trei ani, a auzit o voce care îi spunea să meargă şi să predice. El a respectat acest îndemn, predicând în multe zone din Grecia. Îi îndemna pe tovarăşii săi creştini să se pocăiască de păcatele lor, să se abţină de la toate viciile, să asculte poruncile lui Dumnezeu şi să se dedice lucrărilor plăcute lui Dumnezeu.

În timp ce se îndrepta către un sat, Sfântul Damian a fost arestat de turci şi aruncat în închisoare. După cincisprezece zile de tortură, a fost spânzurat şi apoi aruncat în foc.

Sfântul Damian a primit cununa muceniciei, pe 23 februarie 1568.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.