Serbia: Exhumarea moastelor Sfantului Iustin Popovici – Manastirea Celije

Cu ocazia sărbătorii Bunei Vestiri (c. Iul.), data la care s-a născut și s-a mutat la Domnul Sfântul Iustin Popovici, o Sfânta Liturghie a fost prezidată de mai marele locului, Episcopul Milutin, in Mănăstirea Celije, locul in care a vietuit sfântul. Alaturi de Episcopul Milutin, au participat si Episcopul emerit Atanasie de Herțegovina (Jevtić), precum și numerosi clerici din mai multe eparhii ale Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Cu această ocazie, a fost anunțată exhumarea moaștelor Sfântului Iustin, care va avea loc cu două zile înainte de ziua sa (14 iunie), cu binecuvântarea Patriarhului Irineu al Serbiei.

Moaștele sfântului vor fi asezate într-o racla din lemn de cedru, și apoi va fi transferate bisericii mănăstirii.

Exhumarea va fi urmata, pe 14 iunie, de o întâlnire pan-ortodoxă, la care vor participa toți episcopii Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Episcopul Milutin a spus, în predica sa: “Frați și surori, spuneti intregii lumi să vină si să împărtășească acest moment de bucurie. Toți dintre voi care nu au avut ocazia să-l venereze in momentul potrivit al vieții sale pământești, sa vina!”.

In acest an, se marchează 120 de ani de la naștere și 35 de ani de la mutarea la Domnul a Sfantului Iustin, care a fost timp de 31 de ani slujitor al Mănăstirii Celije. El a fost canonizat, printr-o decizie a Adunării Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, pe 2 mai 2010.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.