Biserica Sfantului Mormant, in Saptamana Mare: crestinii ortodocsi sunt ingrijorati

Instituțiile creștine palestiniene considera ca măsurile de securitate ale poliției israeliene, din timpul Săptămânii Mari și de Paști, împiedica accesul pelerinilor creștini la locurile sfinte din Orașul Vechi al Ierusalimului.

“Celebrarile din imediata apropiere a Bisericii Sfântului Mormânt și din cartierul creștin au fost efectuate, în conformitate cu tradițiile locale, care datează de sute de ani. Niciuna dintre puterile succesive care au condus Ierusalimul nu a considerat periculoase festivitățile tradiționale”, arata grupurile creștine într-o declarație.

Yusef Daher, secretar executiv al Centrului Inter-Bisericesc din Ierusalim, a declarat că, începând cu anul 2005, baricadele poliției în oras și în jurul Orașului Vechi i-au împiedicat pe pelerini sa ajunga la biserica, mai ales în Vinerea Mare și la slujba grec-ortodoxa a Luminii Sfinte, din Sâmbăta Mare. Pelerinii sunt ținuti departe de curtea bisericii și mulți pot urmări ceremoniile doar de la televizoarele cu ecrane mari, instalate in apropierea Portii Jaffa și pe acoperișul bisericii.

“Ei sunt tinuti în spatele baricadelor de fier, ca si cand ar fi la inchisoare”, a spus Daher.

La slujba Sfintei Lumini, patriarhii armeni și grec-ortodocsi intra simultan in Biserica Mormantului, pentru a lua Flacăra Sfântă și a aduce Lumina miilor de lumânări ținute de pelerinii inchisi in interiorul bisericii. Flacăra este apoi dusa in diferite parohii din străinătate.

Chiar dacă comunitatea creștină locală participa in mod traditional la evenimente, unii oameni în vârstă și familiile cu copii mici au început să se abțină de la a merge, de teama acestei situații.

Mickey Rosenfeld, purtătorul de cuvânt al poliției israeliene, a declarat ca au fost întreprinse măsuri de securitate, în colaborare cu liderii diferitelor Biserici, în scopul asigurarii unor condiții de siguranță, mai ales pentru delegatiile care vin la slujbe. Poliția permite doar unui numar de 60-100 de persoane sa treaca odata, a spus Rosenfeld.

Cu toate acestea, Daher a declarat ca agitarea pelerinilor din Vinerea Mare, de multe ori, ii deranjează pe cei aflati în rugăciune și creează tensiuni. El a explicat ca poliția a acționat violent împotriva credincioșilor, ceea ce a dus la arestări în ultimii trei ani.

Rosenfeld a declarat ca mai mult de 20.000 de pelerini sunt asteptati sa soseasca în Orașul Vechi, în Săptămâna Mare.

Daher remarca faptul că pelerinii sunt împiedicati sa ajunga in curtea bisericii, desi un coridor de doar trei metri lățime i-ar fi fost indeajuns poliției, pentru trecerea în caz de urgență.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.