Gracanica: o noua amenintare la adresa Manastirii Visoki Decani si a obstii sale

Mai mult insemne cu graffiti, cu simbolul “UCK” – varianta albaneză pentru “KLA”, așa-numita Armata de Eliberare din Kosovo – au aparut pe poarta Mănăstirii Visoki Decani, in aceste zile.

Informatia a fost oferita de Eparhia de Raška și Prizren, a Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC).

Mănăstirea sârbă din secolul al 14-lea, este situata în vestul Kosovo și se afla pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

“Aceasta este ultima dintr-o serie de provocări similare ale extremiștilor albanezi, prin care mesaje care conțin semne ale urii sunt scrise pe peretii bisericilor din Đakovica, după ce insemne similare au apărut pe fațadele caselor sârbesti din Orahovac”, a declarat Eparhia.

De data aceasta, extremiștii a scris chiar pe poarta Mănăstirii Visoki Decani, la doar 12 metri de punctul de control italian KFOR, potrivit Eparhiei.

Eparhia de Raška și Prizren a menționat că acest act constituie o amenințare deschisă la adresa Manastirii Visoki Decani și a obstii sale.

Eparhia ne reaminteste ca extremiștii albanezi înarmați au atacat mănăstirea de patru ori în cursul așa-numitilor 15 ani de pace internaționala în Kosovo și Metohija, iar obstea mănăstirii a primit amenințări de mai multe ori.

Eparhia mai remarca faptul că aceasta recentă amenințare și provocare este “o consecință a retoricii naționaliste, care a fost raspandita prin intermediul mass-mediei locale în limba albaneză, împotriva mănăstirii in care călugării au oferit asistență refugiaților albanezi și refugiaților de alte etnii în timpul războiului”.

Cel mai recent incident este, de asemenea, un indicator că siguranța lacasurilor ortodoxe sfinte din Kosovo și Metohija este încă în pericol, chiar și atunci când acestea sunt păzite de către KFOR, arata Eparhia.

Starețul Manastirii Visoki Dečani, Arhimandritul Sava, le-a scris reprezentanților internaționali vizavi de aceste incidente și le-a cerut să consolideze măsurile de protejare a mănăstirii aflate pe lista UNESCO din anul 2005.

“Deși astfel de provocări prezintă pericol pentru siguranța călugărilor și credincioșilor ortodocși, precum și pentru numeroșii turiști din întreaga lume, ele raman totusi o pata asupra Kosovo, care este singura zonă din Europa unde monumentele creștine și lacasurile sfinte sunt încă în pericol”, incheie Eparhia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.