publicat în: Arhivă

Valcea: in semn de pretuire, pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania (foto)

Ca semn al preţuirii pe care vâlcenii o poartă vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Fundaţia Culturală Sfântul „Antim Ivireanul”, Biblioteca Judeţeană şi alte instituţii de cultură şi de învăţământ au organizat, în perioada 16-18 martie 2014, ediţia a patra a „Memorialului Bartolomeu Valeriu Anania”.

Evenimentul a debutat duminică, 16 martie, la Biserica „Sfinţii Voievozi” din comuna Glăvile, prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de pomenire a Mitropolitului Bartolomeu şi a familiei Anania, urmate de un moment de evocare intitulat „Bartolomeu Valeriu Anania – fiu de seamă al neamului nostru”, cu participarea Arhim. Andrei Coroian, Consilier pentru catehizare și misiune al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Pr. Marcel Andreică, de la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Dumitru” din Floreşti, județul Cluj și Părintele Iulian Mădălin Bușagă, Protopop de Drăgășani.

In data de 17 martie, începând cu orele 12.00, la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae”, a avut loc Colocviul „Sfântul Constantin Brâncoveanu în perspectiva lui Valeriu Anania”. La eveniment a luat parte și Părintele Consilier Cultural Constantin Cârstea care a rostit mesajul din partea Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cadrul colocviului, Pr. Prof. Petre Mateiescu a susținut referatul cu tema: „Sfântul Constantin Brâncoveanu în perspectiva lui Valeriu Anania”. Moderatorul întâlnirii a fost Conf. Univ. Dr. Ioan St. Lazăr, care a prezentat și câteva noi apariții editoriale referitoare la ilustrul ierarh și cărturar Bartolomeu Valeriu Anania.

La manifestarea cultural-religioasă de la Seminarul Teologic râmnicean au fost prezenţi: Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului „Sfântul Nicolae”, Pr. Prof. Dr. Ion Gavrilă, Pr. Prof. George Pomeneşte, preoți, profesori şi elevi seminarişti.

Prezentarea dimensiunii spiritual-culturale a personalităţii Mitropolitului Bartolomeu a continuat de la orele 17.00, la Biblioteca Judeţeană“Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, într-o Reuniune cultural-artistică pe tema „Mitropolitul Bartolomeu Anania în memoria publică”, printr-o serie de evocări şi lansarea volumului „Tânărul Anania – Îngerul cu barbă”, publicat la Editura Renașterea, sub semnătura Conf. Univ. Dr. Ioan St. Lazăr.

La acest eveniment cultural, Eparhia Râmnicului a fost reprezentată de Părintele Constantin Olariu, Inspector pentru catehizarea parohială, care a rostit mesajul din partea Arhiepiscopiei Râmnicului.

Părintele Florin-Cătălin Ghiţ, redactorul şef al Revistei Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost invitatul de seamă al acestui eveniment.

In cea de-a treia zi a manifestărilor, de la ora 12.00, la Biblioteca “A.E. Baconsky” din Călimăneşti, într-o Rotondă la alt plop aprins: Bartolomeu Valeriu Anania, va fi prezentată opera sa literară şi modul în care aceasta a fost receptată în viaţa culturală românească.

La eveniment, au participat apropiaţi ai Mitropolitului Bartolomeu, preoţi, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor locale precum şi ai instituţiilor de învăţământ şi de cultură din Vâlcea şi Cluj.

Prin organizarea acestui memorial, reprezentantii Arhiepiscopiei Ramnicului incearca sa contribuie la descoperirea şi afirmarea rolului Bisericii Ortodoxe Române în dezvoltarea spiritualităţii româneşti, activitate ce se dovedeşte, nu de puţine ori, a avea un rol deosebit şi în formarea culturii poporului român.