Fresce din manastirile si bisericile din Kosovo, expuse in Belgrad

Academia Bisericii Ortodoxe Sârbe de Arte comemorează cei zece ani de la Pogromul din Kosovo și Metohija, din 2004, după bombardarea sarbilor, de catre NATO, in 1999.

Comemorarea are loc, sub forma unei expoziții de printuri ale unor icoane si fresce din biserici si manastiri din această regiune, în Belgrad.

Expoziția este intitulată “Ceea ce nu se uita”, în primul rând facand referire la viețile pierdute, dar, de asemenea, si la numărul mare de altare distruse în luna martie 2004, printre care si faimoasa biserica din Prizren, inchinata Maicii Domnului-Levisa, care a fost devastată și ale carei fresce au fost distruse.

Prima expozitie cuprinzand copii ale frescelor, a fost inaugurată la Muzeul Național din Belgrad, de către vrednicul de pomenire Patriarhul Pavel, în 2005.

O expoziție similară, cu elemente suplimentare, este prezentata la Munchen, Boston, New York, Niš, Kraljevo, Sarajevo si in alte locuri. Copiile sunt realizate de către studenți talentați.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.