Patriarhul Irineu: Kosovo este Ierusalimul Serbiei

Patriarhul Irineu (foto), al Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), a declarat in aceste zile, in cadrul unui forum de comemorare a 10 ani de la Pogromul din martie, a distrugerii lacasurilor ortodoxe sârbesti și a exodului sârbilor din Kosovo, că aceasta a fost o încercare de a distruge rădăcina poporului sârb și de a șterge existența lui din acest tinut.

În ciuda acestei incercari, aici s-a pastrat o oază spirituală datatoare de speranță pentru poporul sârb din Kosovo, a mai spus el.

“Atâta timp cât Kosovo este în inimile noastre, in minte și cântari, acesta va fi al nostru, pentru ca speranta moare ultima”, a declarat Irineu, adăugând că evreii au nutrit o astfel de speranță, 2000 de ani, și au reușit să se întoarcă in Ierusalim, în cele din urmă.

Kosovo este, pentru Serbia, ceeea ce este Ierusalimul pentru evrei, și fără Kosovo, Serbia este ca un trup fără cap sau inimă, a subliniat el.

Europa vede, știe și tolerează faptul că cei responsabili de crima îngrozitoare împotriva sârbilor din Kosovo nu au fost pedepsiți, a remarcat Patriarhul sarb. Cei care controlează lumea și lauda democrația și drepturile omului, ar trebui să găsească o soluție echitabilă pentru Kosovo și nu sa permita ca criminalitatea și forța sa triumfe, a mai spus el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.