publicat în: Arhivă

MANASTIREA HANCU – Biserica Ortodoxa din Republica Moldova – Sfanta Cuvioasa Parascheva

Ocazie 2: PARASTAS ÎN MEMORIA ÎNAINTAŞILOR DIN MĂNĂSTIRE

Data de 27 octombrie a acestui an reprezintă o sărbătoare dublă pentru obştea Mănăstirii Hâncu. Acum 330 de ani boierul moldovean – serdarul Mihalcea Hâncu consemna printr-o danie către fiica sa mon. Parascheva (în lume Elena Hâncu) întemeierea acestui Sfînt Locaş. Astfel, după înconjurul Bisericii Sf. Cuvioase Parascheva cu ocazia Hramului acestui locaş, a fost săvîrşit un parastas în care s-au pomenit întemeietorul, stareţii, vieţuitorii, ctitorii şi miluitorii răposaţi ai acestei Sfinte Mănăstiri.

Pentru acest eveniment maicile din Mănăstirea Hâncu au gătit o colivă mare, realizată din ciocolată şi bumboane, în greutate de 700 kg, pentru ca fiecare pelerin venit la Hram să ajungă şi să servească din ea în amintirea tuturor înaintaşilor care au vieţuit şi s-au trudit pe parcursul veacurilor în acest loc sfinţit de Dumnezeu.

După terminarea slujbei fiecare din cei veniţi la Hramul Mănăstirii Hâncu au avut posibilitatea să guste din bucatele gătite special pentru acest eveniment.


Ocazie 1: SERBAREA HRAMULUI SFINTEI CUVIOASE PARASCHEVA

În fiecare an, pe data de 27 octombrie 2008, Mănăstirea Hâncu îşi serbează Hramul în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva. De această dată, după ce Episcopul Petru a săvîrşit Vecernia şi Utrenia (foto) pe parcursul întregii nopţi au fost citite unul după altul două Acatiste: al Sfinţilor Martiri Ciprian şi Iustina şi al Sfîntului Ierarh Spiridon al Trimitundiei al căror moaşte se găsesc zilele acestea la Mănăstire timp de o săptămînă pentru pelerinii ce doresc să se închine la ele.


Dimineaţa, începînd cu ora şapte a fost citit Acatistul Cuvioasei Parascheva după care a avut loc întîmpinarea Prea Sfinţitului Petru, Episcop de Hâncu şi la ora 9 a început Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie. La această slujbă au fost prezenţi 40 de preoţi, protopopi athimandriţi şi diaconi de pe tot cuprinsul ţării şi din Ucraina. La sfîrştul Liturghiei festive preoţii, slujitorii Mănăstirii Hâncu şi tot poporul în număr mare, veniţi şi din Ucraina (Kiev, Cernăuţi şi Reni), România şi Bulgaria au făcut înconjurul Bisericii Sfînta Cuvioasa Parascheva.

După ce toţi cei care s-au mărturisit au primit Sfînta şi Dumnezeiasca Euharistie, Prea Sfinţitul Petru, Episcop de Hâncu le-a mulţumit tuturor celor care au cinstit cu prezenţa sa acest Sfînt Locaş, a adresat un cuvănt de mulţumire maicilor care în decurs de mai mult timp s-au pregătit pentru acest eveniment şi a felicitat-o pe Stareţa Mănăstirii – Igumenia Parascheva cu ziua numelui dorindu-i sănătate şi răbdare în realizarea tuturor faptelor bune.

Mai apoi, a luat cuvîntul domnul Mircea Snegur – primul Preşedinte al Republicii Moldova şi primul ctitor al Mănăstirii Hâncu de după redeschidere, au mai vorbit oaspeţii din Cernăuţi şi Reni şi nu în ultimul rînd copiii din Orfelinatul “Preafericitul Iosif” care i-au mulţumit conducerii Mănăstirii Hâncu pentru grija ce o poartă faţă de ei.

După Sfînta Liturghie, Episcopul Petru a rostit o predică despre Sfinţii a căror moaşte au fost aduse spre închinare la Mănăstire şi despre viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva Protectoarea Moldovei.

– conf. unui program de prezentare / Lacasuri Ortodoxe