Ucraina – Apelul Sfantului Sinod: credinciosii sa nu cedeze provocarilor si sa refuze sloganurile anti-integritate teritoriala

In aceste zile, din cate am informat in editiile noastre anterioare de stiri, in Lavra Pecerska – Adormirea Maicii Domnului din Kiev, a avut loc o ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei), care a adoptat un apel adresat episcopilor, clericilor si credinciosilor laici. Desi, la acea ora, v-am oferit un scurt rezumat al discutiilor, astazi vrem sa revenim mai atent asupra comunicatului, care atrage atentia in mod special – o idee foarte prezenta in mass-media de astazi – asupra incercarilor de divizare care au loc la nivel national:

“Preasfintiti Ierarhi, Cucernici Părinți, frați și surori!

Astăzi, țara noastră se confruntă cu una dintre perioadele cele mai dramatice din istoria sa recenta. In intreaga Ucraina, sunt ingropati cei uciși în confruntarea violentă din Kiev. Sute de oameni se afla în spitale, acolo unde continuă sa se lupte pentru viața și sănătatea lor. În acest moment tragic pentru Ucraina, ne rugam pentru insanatosirea răniților și pentru odihna celor care au murit. De asemenea, transmitem condoleantele noastre cele mai profunde tuturor celor care au avut rude printre victimele conflictului fratricid.

În aceste circumstante de calvar, trebuie să păstram statul ucrainean unificat și sa prevenim toate eventualele încercări de divizare. Facem apel la toți credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, să nu cedeze provocărilor, și, în orice caz, sa nu accepte sloganurile îndreptate împotriva integrității teritoriale a Ucrainei.

Acum, în starea de tensiune sociala, auzim din nou apelurile acțiunilor radicale, chemand inclusiv la sechestrarea bisericilor ortodoxe. Biserica noastră a cunoscut, în anii 1990, confruntari sectare grele, însoțite de violențe și confiscarea bisericilor (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Trebuie să facem tot ce ne sta în putinta, pentru a preveni escaladarea crizei sociale și politice în confruntari de tip religios.

In ziua de 22 februarie 2014, Biserica Ortodoxa Ucraineana – Patriarhia Kievului, a publicat un apel catre Biserica noastră, pentu depășirea divizării Ortodoxiei în Ucraina. Divizarea – o rană dureroasă pe corpul Bisericii, necesită vindecarea. Biserica Ortodoxă Ucraineană și Primatul sau, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Vladimir, au luptat în mod constant pentru a găsi modalități de depășire a diviziunilor religioase. Și astăzi, ne reiterăm dorința de dialog.

În același timp, din nou și din nou, subliniem că depășirea schismei din Ucraina ar trebui să fie în întregime bazata pe Dreptul Canonic Ortodox. Orice abatere de la canoanele Bisericii, nu sunt permise. De asemenea, nu este permisa nicio interferență politică în procesul de depășire a disensiunilor bisericești.

Vindecarea ranilor diviziunii, necesită decizii solide, care nu pot fi luate în grabă în timpul tensiunilor publice. Trebuie să ne concentrăm toate eforturile in realizarea păcii și stabilității în țară. Națiunea noastră a cunoscut o tragedie teribila. Și, acum, sarcina principală a Bisericii este aceea de a promova reconcilierea civilă.

“Postul Mare este o perioadă de pocăință și ispășire. Deci, este o cale de ieșire din criza socială, prin pocăință și curatire. Dacă vrem ca Ucraina sa fie fericita, trebuie să-L urmăm pe Hristos, ascultand poruncile lui Dumnezeu și slujind jertfelnic aproapelui”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.