Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe: Mitilene… sau, ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta

Astazi, agentia Lacasuri Ortodoxe va propune un nou pas, prin Revista saptamanala “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe” (sau, cum am numit-o mai exact: “Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta”), incercand sa ne concentram pe o noua locatie: Mitilene (Mitylene). Mitilene este o asezare obscura, un oraș roman pe care Sfantul Apostol Pavel l-a vizitat în timpul celei de-a treia călătorii misionare.

In Biblie, orasul este mentionat doar în treacat, iar Pavel a petrecut mai putin de o zi acolo, pe drumul de intoarcere catre Ierusalim. Poate că cel mai bun mod să amintim despre el, este acela de a-l lega de povestea lui Eutihie.

Eutihie era tânărul care a adormit în timp ce-l asculta pe Pavel predicand până târziu în noapte. Din păcate, Eutihie statea pe un pervaz și a căzut lat la pământ, de la etajul al treilea, dupa ce a adormit. Luca scrie că el a fost “ridicat mort” (Fapte 20:9). Dar, din fericire, Pavel l-a readus în mod miraculos la viață (Fapte 20:10-12). Acest lucru s-a întâmplat în Troa, pe malul de vest al Asiei Mici (Turcia modernă). Pavel a părăsit Troa a doua zi, mergand spre orașul Asson, și apoi a urcat într-un vas în care-l astepta Luca.

Luca continuă povestea, spunând: “După ce s-a întâlnit cu noi la Asson, luându-l cu noi, am venit la Mitilene. Şi de acolo, mergând cu corabia, am sosit a doua zi în faţa insulei Hios. Iar în ziua următoare, am ajuns în Samos şi, după ce am poposit la Troghilion, a doua zi am venit la Milet. Căci Pavel hotărâse să treacă pe apă pe lângă Efes, ca să nu i se întârzie în Asia, pentru că se grăbea să fie, dacă i-ar fi cu putinţă, la Ierusalim, de ziua Cincizecimii. (Faptele Apostolilor 20:14-16)

Astfel încât, la doar câteva zile după salvarea lui Eutihie, îl găsim pe Pavel în Mitilene. Acest pasaj clarifică faptul că Pavel se deplasa rapid prin acest teritoriu și nici măcar nu este clar daca el a pus piciorul pe insula Lesbos, în care se află acest oraș. Prin urmare, orașul se află pe lista noastră de sit-uri obscure, între obiectivele de pelerinaj.

În imaginea de mai sus, puteți vedea orașul modern al Mitilenei. La un moment dat din istoria orașului, o șosea a fost construita de la țărm pe insula, și s-au format ulterior, două porturi (unul in care, probabil, s-a odihnit odata nava lui Pavel, în noaptea in care el s-a aflat acolo). Orasul vechi a fost locuit din anul 1200 î.Hr. până în 151 d.Hr., când a fost distrus de un cutremur. În plus față de Apostolul Pavel, orașul a mai jucat rol de gazda si pentru Aristotel și Epicur, în lunga sa istorie.

Si… nu uitati, in urma vizitei pe care o veti face in Mitilene, sa le amintiti tuturor celor carora le veti povesti elementele inedite pe care ati avut astfel ocazia sa le vedeti, ca v-ati bucurat de un ghid pe care multi si l-ar dori sa-l aiba si poate ca nu au avut pana acum ocazia: Revista saptamanala “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe” (sau, mai bine zis, “Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta”).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.