100 de ani de cand se afla in Central Falls, SUA: Biserica ortodoxa Sfantul Efrem

De ieri, un nou clopot care urmeaza sa rasune in zona, straluceste la Biserica siriac-ortodoxa Sfântul Efrem din Central Falls, Rhode Island, SUA. Parohia Sfantul Efrem isi sărbătorește centenarul – 100 de ani de cand se afla in Central Falls și 100 de ani de cand este loc de inchinaciune pentru acei mulți creștini care au fost nevoiti să-și părăsească țările lor din Orientul Mijlociu.

Biserica Ortodoxă Siriacă si-a pus bazele în Statele Unite ale Americii la inceputul secolului, membrii acesteia fugind de persecuțiile cunoscute in tari precum Turcia, Siria și Liban, conform membrilor parohiei.

Aniversarea de 100 de ani, din acest week-end, a inceput inca de sâmbătă seara, cu o intalnire oficiala in Country Club Kirkbrae din Lincoln, iar duminica a fost oficiata și o slujba speciala, de catre Arhiepiscopul Ortodox siriac Mor Cyril Afraim Karim.

Preotul care conduce biserica, incepand din anul 2008, este Mattias Alan Shaltan. Un semn vizibil că acesta este un an special, este si clopotul nou strălucitor din bronz, aflat in aceste zile abia pe peluza din fata bisericii modeste din cărămidă portocalie, de pe strada Washington.

Există aproximativ 35 de biserici ortodoxe siriace in Statele Unite. Liderul spiritual al Bisericii mari, acum cu sediul în Damasc, Siria, este numit Patriarh Ortodox Siriac al Antiohiei si Intregului rasarit, și este Sanctitatea Sa Ignatie Zakka I Iwas.

Biserica actuală a fost finalizată în 1963 și ferestrele cu chihlimbar umplu interiorul simplu cu o lumina aurie. Slujbele de aici sunt oficiate in special in limba engleza.

“Central Falls și Rhode Island au fost ca o casă mare pentru comunitatea noastră, în ultimii 100 de ani”, a spus Pr Shaltan. “Cu voia lui Dumnezeu, vom fi aici încă 100 de ani”, conform Jurnalului de Providence.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.