Maica stareta si maicile din manastirea Sfanta Tecla, luate ostatice

Rebelii islamiști au patruns in Manastirea ortodoxa Sfanta Tecla din Maaloula, lângă Damasc, și au luat ostatice mai multe maici alaturi de Maica lor Stareta, Pelagia Sayyaf, potrivit unor surse locale.

Agentia de stiri Arabă Siriană a raportat că milițiile rebele, in plus, au comis acte de vandalism în cartierele orașului și în imprejurimile mănăstirii, atacandu-i pe localnici și tinandu-i sub tinta lunetistilor.

Detaliile sunt sumare, dar unele rapoarte care vin din surse guvernamentale susțin ca teroriștii care au distrus mănăstirea au reusit sa-i invinga pe gardienii care o protejau.

Rapoartele afirma ca fetele din orfelinat și călugărițele mai tinere, cu varste de sub 60 de ani, fusesera mutate deja într-o locație sigură, înainte de ultima izbucnire a violentelor. Maica Stareta, insa, si călugărițele mai în vârstă alesesera să rămână alaturi de lacasul lor, chiar daca locul nu era in siguranta.

Ministrul afacerilor sociale al Siriei, Kinda al-Shammat, și-a exprimat îngrijorarea vizavi de aceste rapoarte și a cerut comunității internaționale să exercite presiuni asupra țărilor care ii sprijina pe teroriști, pentru a-i elibera pe ostatici si pe toti cei rapiti.

Lupta dintre forțele guvernamentale și milițiile rebele s-a intensificat în ultimele săptămâni. Observatorul Național pentru Drepturile Omului din Siria, o organizație cu sediul la Londra, citata de Zenit, a confirmat că rebelii au preluat controlul localitatii Maaloula, dar nu a menționat ca maicile ar fi fost luate ostatice.

În septembrie, Frontul Al-Nusra, un grup rebel jihadist, a invadat Maaloula și a atacat casele creștinilor si bisericile (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). În jur de 40 de călugărițe și copiii orfani din Sfanta Tecla erau ascunsi în mănăstire, la acel moment.

Maaloula, cu o populație de 3.000 de locuitori, este unul dintre ultimele locuri în care se mai vorbeste limba aramaică, limba pe care Iisus a vorbit-o.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.