Sfantul Ierarh Nicolae a umplut de credinciosi Catedrala din Ramnicu Valcea (foto)

Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a devenit neîncăpătoare, ieri, 6 decembrie 2013, cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, ocrotitorul acesteia şi a Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.

Sute de credincioşi din Râmnicu Vâlcea şi din Eparhie au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, dupa cum ne informeaza Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, cu o seara inainte, şi a continuat a doua zi cu slujba Utreniei şi cu Sfânta Liturghie Arhierească.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul”, a Arhiepiscopiei Râmnicului, condusă de Prof. Marian Cristinel Stroe.

La această mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe, prăznuită în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, au participat stareţii şi stareţele de la mânăstirile din Eparhia Râmnicului, în frunte cu Părintele Exarh Arhimandrit Vartolomeu Androni, oficialităţi de stat, locale şi centrale, preoţi şi numeroşi credincioşi din municipiu şi din ţară.

Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost ridicată pe temelia unor biserici mai vechi: una zidită între anii 1576-1586 de către episcopul Mihail al II-lea şi dărâmată de turci în anul 1735, în timpul războiului pe care l-au avut cu austriecii; iar a doua zidită între anii 1739-1749 de către episcopul Climent şi distrusă de un mare incendiu în 1847. Edificiul, aşa cum se vede astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868).

Construcţia a fost începută în anul 1851 şi terminată în anul 1856 şi este opera arhitectonică a meşterilor ucenici ai Sfântului Calinic care au zidit bisericile de la Sfintele Mănăstiri Cernica, Pasărea şi Frăsinei.

Pictura, în ulei, în stilul Renaşterii, aparţine marelui artist al vremii, Gheorghe Tattarescu care era un admirator al Sfântului Calinic. Catapeteasma este lucrată din lemn de tei masiv, sculptată cu deosebită măiestrie, folosindu-se pentru executarea bogăţiei florale ghirlande şi buchete din lemn aurit.

Cu osteneala şi purtarea de grija a Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, după cutremurul din 1986, Catedrala a fost consolidată şi în acelaşi timp s-a refăcut pictura de către pictorul bisericesc Toma Lascoi.

Cu prilejul sărbătorii închinate Sfântului Ierarh Nicolae de anul trecut, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Gherasim și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Catedrala Arhiepiscopală a primit spre cinstire şi binecuvântare un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae dăruite de către maica stareţă stavrofora Emanuela şi obştea Mănăstirea Dintr-un Lemn.

Totodată, Catedrala Arhiepiscopală a primit în dar, de hram, din partea Mănăstirii Bistriţa Olteană, prin maica stareţă stavrofora Mihaela, trei icoane ale Sfântului Ierarh Nicolae, mai informeaza Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.