publicat în: Arhivă

Aspecte prioritare ale cooperarii dintre catolici si ortodocsi. Patriarhul rus si Arhiepiscopul Paglia

Ieri, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii l-a primit pe Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, președinte al Consiliului Pontifical pentru Familie.

Sanctitatea Sa l-a salutat călduros pe înaltul reprezentant al Vaticanului, care ia parte la o conferința internațională de studii biblice, in calitate de sef al Federației Internaționale Biblice (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Sanctitatea Sa a apreciat poziția Vaticanului privind reglementarea pașnică a conflictului armat din Siria și a menționat marea importanță a scrisorii Papei Francisc catre Președintele rus Vladimir Putin, din 4 septembrie, in care acesta facea apel la liderii țărilor G20 sa lase deoparte căutarea unei soluții militare și să caute o soluție pașnică, prin dialog și negocieri.

Sanctitatea Sa a menționat si scrisoarea sa către Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, in care facea apel la ascultarea ierarhilor Bisericilor creștine din Orientul Mijlociu, care au avertizat împotriva consecințelor catastrofale ale unui posibil atac militar împotriva Siriei.

Sanctitatea Sa a remarcat eforturile depuse de Patriarhia Moscovei in eliberarea episcopilor creștini răpiți și a subliniat că Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Romano-Catolică ar trebui să acționeze împreună in restabilirea păcii și apărarea creștinilor din Orientul Mijlociu. Această cooperare este și mai urgentă, în ajunul conferinței EON Siria, care urmează să aibă loc la Geneva (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a mai declarat că apărarea familiei, perceputa în mod tradițional, a fost un aspect important al cooperării între Biserici. Pozițiile celor două Biserici cu privire la acest subiect sunt foarte apropiate, ortodocșii și catolicii susținand valorile familiei tradiționale în societatea europeană seculară. Arhiepiscopul Paglia a spus că Papa Francisc considera familia un subiect prioritar. Prin urmare, Sinodul extraordinar al Episcopilor Catolici, care urmează să aibă loc în 2014, se va concentra pe problema familiei. Arhiepiscopul este convins că Bisericile ar trebui să coopereze strâns în acest domeniu.

Conferința “Ortodocși și catolici, împreună pentru familie”, care a avut loc la Roma, pe 13 noiembrie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), a fost menționata si ea ca exemplu de cooperare.

Arhiepiscopul Paglia consideră că ar mai trebui dezvoltată cooperarea, de asemenea, în cadrul Organizației Națiunilor Unite, care a proclamat anul 2014 Anul Familiei.

La finalul intalnirii, participanții au confirmat faptul că apărarea creștinilor, de persecuție și discriminare, precum și susținerea familiei și a altor valori tradiționale în societate, sunt aspecte prioritare ale cooperării dintre catolici si ortodocsi.