Ce cuprinde Exortatia Apostolica lansata ieri de Papa Francisc? 224 de pagini de Bucurie Evanghelica

Indemnul apostolic al Papei Francisc (Exortatie apostolica / Exhortatie apostolica), un manifest pentru pontificatul său, a fost publicat ieri, sustinand in pricipal ca Papa se asteapta la o lume mai dreaptă, în care banii sa fie tratati ca instrument și nu ca un “tiran” care sa guverneze viața.

“Evangelii Gaudium”, sau “Bucuria Evangheliei”, a fost descris de către observatorii Vaticanului ca fiind un document puternic, pragmatic, infuzat cu spiritualitate si umanitate. În cele 224 de pagini, Indemnul Papei, care a declarat că dorește o ” Biserică săraca”, solicita “o reforma financiară, care sa nu ignore etica, și o “schimbare de atitudine energică din partea liderilor politici”, care sunt chemati sa faca față, acestei provocări, cu determinare.

Îndemnul atinge teme precum pacea și justiția socială, valorile familiei, credința și politica, rolul piețelor financiare.

Francisc a avertizat că “banii trebuie să servească, și nu sa guverneze”, și a mai spus că este necesar să fie “ascultate strigătele săracilor”, prin intermediul unui dialog social mai amplu și prin incluziune sociala. În document, Francisc a denunțat sistemul economic global, ca fiind “nedrept la baza”, pentru că a fost fondat pe “tirania” pieței dominate de speculații financiare, corupție și evaziune fiscala. “O astfel de economie ucide”, intrucat legea “supraviețuirii celui mai adaptat” predomină, conform Papei. În același timp, Francisc a făcut apel, în document, la persoanele fizice, care ar trebui sa aduca o “revoluție a sensibilitatii”, prin deschiderea inimilor lor catre dragostea și iertarea lui Dumnezeu, zilnic.

De asemenea, el a mai repetat apelul sau catre Biserica, de a trece dincolo de preocupările obisnuite ale Liturghiei și doctrinei. “Dumnezeu ne va salva de o Biserica lumească, cu capcane spirituale și pastorale superficiale!”, a spus Francisc, declarand că este necesară o “descentralizare a glasului” și ca Biserica nu trebuie să se teamă de re-examinarea “anumitor obiceiuri care nu sunt conectate direct la inima Evangheliei, chiar și daca acestea ar avea unele rădăcini istorice adânci”. El a cerut o mai mare mila si grija pentru cei mai vulnerabili membri ai societății, printre care “persoanele fără adăpost, dependenții, refugiații, popoarele indigene, persoanele în vârstă, care sunt tot mai izolate și abandonate”.

De asemenea, Papa a revenit la o alta tema a sa preferata, o mai buna ingrijire a migranților, cerând ca acestia să fie tratati cu “deschidere generoasă”.

În îndemnul său, Papa a apărat, de asemenea, poziția Bisericii Catolice împotriva avortului. “Apărarea vieții nenăscute, este strâns legată de apărarea oricărui drept al omului”, a spus Papa, în document. “Nu este vorba despre ceva ideologic, obscurantist sau conservator”.

Un alt drept uman crucial este pacea, a declarat Francisc, care a invitat la o societate bazată pe patru principii-cheie, despre care a spus ca sunt absolut necesare pentru a obține “pacea, dreptatea și fraternitatea”. Acestea insemna:

– o munca “înceata, dar sigura, fără obsesia rezultatelor imediate”, în sensul obținerii unitatii, in locul conflictelor;

– realism in fata ideilor nepractice;

– acțiune dincolo de retorica;

– munca de cooperare la nivel local și la nivel mondial.

Francisc a mai cerut, de asemenea, un dialog continuu și pace între diferite credințe, inclusiv intre Islamism și Creștinism.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.