Serbia: tarnosirea Bisericii de pe Dealul Ljubic – Sfantul Lazar din Kosovo

Episcopii Jovan de Zica și Teodosije de Raska-Prizren au coslujit alaturi de Patriarhul sârb Irinej, Sfanta Liturghie în Biserica Sfântul Lazăr din Kosovo și a tuturor martirilor sârbi de pe Dealul Ljubic – Cacak.

Înainte de Sfânta Liturghie, a avut loc tarnosirea noii biserici. O mulțime de oameni credincioși din Cacak, Belgrad, Novi Sad, Batajnica, Banjaluka și Srem a participat la Sfânta Liturghie.

Moaștele Sfântului Lazăr din Kosovo au fost asezate in biserica. La Sfânta Liturghie, au mai participat peste 30 de preoți și călugări, alaturi de 8 diaconi.

Au mai participat, de asemenea, președintele Adunării Serbiei, domnul Nebojsa Stefanovic, precum și reprezentanți ai Guvernului Serbiei și ai autorităților locale.

Biserica Sfântul Lazăr de pe Dealul Ljubic a fost construita începând cu anul 2007. Aceasta a fost proiectata de arhitectul Dr. Pedja Ristic. Iconograful care a reusit sa picteze 2/3 din biserica este Goran Jovic.

Cele mai frumoase pagini din istoria Serbiei au fost scrise pe Dealul Ljubic. În lupta pentru apărarea acestui tinut, la 6 iunie 1815, celebrul Tanasko Rajic, căpitan în armata lui Milos Obrenovic, a murit împreună cu luptatorii sai.

După Sfânta Liturghie, episcopii au oficiat Slujba Parastasului, in memoria celor cazuti aici și a tuturor martirilor din Serbia, care au murit in Kosovo până în ziua de astazi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.