Derba, locul propovaduirii Sfantului Apostol Pavel, descoperit in Turcia

Săpăturile efectuate in apropierea Karaman, in sudul Turciei, au dus la descoperrirea ramasitelor vechii asezari Derbe, un loc al propovaduirii Sfantului Apostol Pavel, conform Faptelor Apostolilor (14-6).

Potrivit Dr. Mark Wilson, director al Centrului de Cercetare Asia Minor în Antalya, Turcia, Derbe a fost unul dintre cele mai cunoscute locuri ale Noului Testament ramase neexcavate în Turcia, împreună cu Colose și Listra (Faptelor Apostolilor 14;6).

Guvernatorul Karaman, Murat Koca, a declarat pentru Hurriyet: “Banuim ca acesta este locul in care a trait Pavel. Lucrările vor continua, pentru a dovedi acest fapt. Excavarea din Karaman are mare importanta, pentru că dacă putem găsi o lucrare din perioada de început a Creștinismului, acest loc va fi un important centru turistic pentru credinciosi”.

In timpul primei lor călătorii misionare, după ce au călătorit prin Cipru, Perga și Antiohia Pisidiei (Fapte 13), Pavel și Barnaba au predicat în Iconia, de unde au fost forțați să fugă in Listra și Derbe, cetățile Licaoniei și in tarile din jur, iar acolo au continuat sa proclame Vestea cea Bună” (Faptele Apostolilor 14:6-7). După ce s-a confruntat cu dificultăți în Listra, Pavel a continuat sa mearga cu Barnaba, la Derbe. După ce au proclamat Vestea Bună, in oras facandu-si multi ucenici, s-au întors in Listra, apoi in Iconia și Antiohia (Faptele Apostolilor 14:20-21).

Utilizand Atlasul Barrington al Lumii Greci si Romane, Wilson a notat marile distanțe parcurse, prin această scurtă declarație: călătoria de la Derbe la Listra (prin Laranda) a acoperit 130 Km, de la Listra la Iconia au mai fost alti 34 Km și de la Iconium la Antiohia Pisidiei au mai fost inca 148 de Km. Pavel și Barnaba au acoperit 309 Km pentru a reveni in Antiohia Pisidiei, înainte de a porni înapoi spre sud, in Perga, pe coasta Anatoliei. În Fapte 16, Pavel se întoarce in zona cu Silas, unde se intalnesc cu ucenicul Timotei.

Două inscripții au fost descoperite pe sit-ul Derbe, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa asocieze movila de pamant actuala cu sit-ul creștin. Până în prezent, săpăturile au descoperit o carieră de piatră, morminte și ziduri antice, inclusiv o structură pe care Selçuk, profesorul Universitatii Selcuk, Mehmet Tekocak, o descrie ca fiind “o structura ca o biserica”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.